/ DarikNews.bg
Безопасните условия за труд и сигурността на работниците ще продължат да бъдат във фокуса ни при определяне на бъдещите политики за пазара на труда, заявява социалният министър Деница Сачева в профила си във фейсбук.

Според Сачева е необходим дебат за регламентиране на правата и отговорностите на работодателите и служителите им при гъвкавите форми на работа.

"Дистанционната работа като форма за съвместяване на личния и професионалния живот е възможна в някои сектори. Правилата за прилагането й обаче трябва да гарантират както производителността и добавената стойност на труда, от които зависят заплащането и запазването на работните места, така и безопасността и здравето на работещите", посочва министърът на труда и социалната политика.

Пред Главната инспекция по труда в следващите години ще има редица предизвикателства, но съм убедена, че трудовите инспектори ще продължат да постигат отлични резултати, заявява Сачева.

Министърът припомня, че само за последната година благодарение на намесата на трудовите инспектори бяха изплатени 5,5 млн. лв. забавени възнаграждения. По-рано ГИТ съобщи, че благоприятна тенденция е, че случаите на неизплатени навреме заплати намаляват с почти 40 на сто спрямо 2019 г. Министърът отбелязва положителната тенденция и допълва, че въпреки пандемията през миналата година 30 000 предприятия с близо 1,5 млн. работници бяха проверявани, като всяка втора проверка е била за спазване на противоепидемичните мерки. Установените нарушения са 154 000. Почти 80 000 от тях са свързани с безопасността и здравето на работещите.
 

☑️ Безопасните условия за труд и сигурността на работниците ще продължат да бъдат във фокуса ни при определяне на...

Публикувахте от Деница Сачева в Четвъртък, 4 февруари 2021 г.