Всеки опит за диверсификация в енергетиката трябва да бъде подкрепен, това заяви пред медиите при двудневното си посещение в Чехия президентът Румен Радев.

По-рано стана ясно, че министър-председателят Кирил Петков е разговорял с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. Двамата са обсъдили възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. Петков е провел среща и с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, след която се разбра, че е било договорено извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на „Газпром“, които да започнат от месец юни.

Петков в САЩ: Договорени са доставки на втечнен газ на цени, по-ниски от текущите на „Газпром“

"Не мога да коментирам тази сделка, преди да имам точните параметри за нея, но е много важно правителството да търси най-изгодните условия за България не само за цена, но и за устойчивост на доставките и възможност българският бизнес, Топлофикация и потребители да прогнозират своите разходи", допълни той.

И призова "КЕВР и "Булгаргаз" най-сетне да обявят цените, защото бизнесът, топлофикациите и хората работят в неизвестност."



Днес продължава официалното посещение на президента Румен Радев в Чехия. То е по покана на колегата му Милош Земан.

Програмата на Радев във втория ден от визитата му започна с откриване на Чешко-български бизнес форум, в който участват и наши компании от секторите енергетика, машиностроене, отбрана, сигурност, както и хранително-вкусовата промишленост. 

По-късно държавният глава се срещна и с българската общност в Прага. По официални данни в Чехия живеят около 17 хиляди българи.