Реформаторите: Върху съдебната система се оказва натиск с почерка на мафията
Реформаторите: Върху съдебната система се оказва натиск с почерка на мафията / снимка: Dariknews.bg, архив
Реформаторите: Върху съдебната система се оказва натиск с почерка на мафията
76930
Реформаторите: Върху съдебната система се оказва натиск с почерка на мафията
  • Реформаторите: Върху съдебната система се оказва натиск с почерка на мафията

Върху съдебната система се оказва натиск с почерка на мафията. Това се казва в декларация на Реформаторския блок, представена от съпредседателя на формацията Радан Кънев от парламентарната трибуна.

„Висшият съдебен съвет прояви - меко казано, пълна безстопанственост при управлението на процесите в системата и преодоляване на недъзите ѝ. След провала на ВСС, в съдебната система цари безвластие. Рафинираните методи на налагане на незаконни частни интереси вече отстъпиха на бухалките. Провалът беше предизвестен от момента на избора на този състав на ВСС. И отговорността е наша - на Народното събрание. Нищо, че тогавашната Синя коалиция гласува против, а тогава извънпарламентарното Движение България на гражданите протестира остро", заяви Кънев.

„Ние не снемаме от себе си отговорността, ние всички сме народни представители и представляваме волята на българския парламент. Длъжни сме да бъдем на нивото на кризата и на смелостта, проявена от представителите на съдебната система. От Народното събрание трябва да дойде категорична подкрепа за призивите им. Призоваваме всички парламентарни групи в 43 Народно събрание да извършат морален жест и да поискат оставката на Висшия съдебен съвет и особено на представителите на парламентарната квота в него, за чието избиране и провал ние носим своята отговорност. А ако този призив не бъде чут, да предприемем действия с непосредствени правни последици", каза още от парламентарната трибуна Радан Кънев.

Днес депутатите работиха по-малко от два часа и поради изчерпване на дневния ред, заседанието приключи малко преди 11.00 часа.