Районен кмет съди Славчо Атанасов за отнети правомощия
Районен кмет съди Славчо Атанасов за отнети правомощия / DarikNews

Кметът на район „Централен” Райна Петрова ще обжалва заповедта на кмета Славчо Атанасов за отнемане на правомощията й в т.нар. Бяла зона в суперцентъра на Пловдив. Тя ще внесе жалба до Областния управител утре, а до изтичане на законоустановения 14-дневен срок от получаване на кметската заповед – и до Административен съд.

Преди седмица Славчо Атанасов отне Бялата зона от прерогативите на Райна Петрова с мотив, че е допуснала груби гафове с коледния базар до Централна поща и с незаконно разширеното кафене срещу сградата на полицията на ул. „Богориди”. От ГЕРБ пък определиха акта като политическа атака, недопустимо аргументирана с нарушения на наематели, срещу които са взети административни мерки.

Според Петрова актът на кмета за отнемане на част от правомощията й е противозаконен. Тя твърди, че Славчо Атанасов нарушава законите за местното самоуправление и местната администрация и за териториалното деление. Ако заповедта влезе в сила, драстично ще бъдат намалени приходите за района, тъй като ще се ограничат средствата от продажби и наеми на общински имоти на неговата територия, каза още Петрова.

Четиримата районни кметове от ГЕРБ – Ина Филипова (Северен), Здравко Димитров (Западен), Иван Тотев (Източен) и Райна Петрова (Централен) изразиха недоволство, че са изолирани от кмета при обсъждането на бюджета. Според тях миналата година, когато партията им бе част от управляващото мнозинство, те са участвали много по-активно при разчитане на необходимите средствата за районите. ГЕРБ възнамерява да инициира среща със Славчо Атанасов по този въпрос в близките дни.

Четиримата районни кметове грубо смесват административните си функции и политическите постове, които заемат, коментира в официално изявление Славчо Атанасов. Той препоръча, когато колегите му по райони коментират управленски проблеми, да се въздържат от изяви в политически клубове, а „да говорят там, където им е мястото – в районните кметства”.