/ БГНЕС
"Очаквам разум. Българите го очакват. Въпросът за властта не е основният въпрос в държавата, има много други проблеми и това са проблемите на българските граждани и те трябва да бъдат решавани отговорно". Така президентът Румен Радев коментира новината за липсата на кворум в Народното събрание при гласуването на вота на недоверие срещу кабинета "Петков".

"Моите очаквания са въпросите за властта да не изместват от фокуса на нашите политици дневния ред на българите, а той е ясен. Но няколко много важни неща за Република Северна Македония, нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто в момента, ако България не беше отстоявала ветото в два съвета за разширяване миналата година с ясна позиция, с ясна аргументация"

"Позицията, която аз споделих, е вече ясна, нашите европейски партньори вече осъзнават и споделят тази позиция, че въпросът за отстояването на гражданските права, тяхната защита от дискриминация, не може да е двустранен въпрос между България и РСМ, а трябва да бъде издигнат на ниво Европейски съюз. Въпросът, който поставих в съвета за правата на македонските българи и тяхното вписване в конституцията като едно от условията за начало на преговорите вече е заложено в преговорната рамка", категоричен бе президентът.

"Искам да призова българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната в конституцията, не е последната, а първата крачка по пътя на интеграция. Трябва да е ясно на нашето общество, че този процес се базира на два важни документа, единият е преговорната рамка, който е ангажимент и се изработва от ЕС, но втория важен документ е двустранния протокол, който е наш ангажимент, изработва се от нас, заедно с РСМ и се залага като неразделна част от преговорната рамка. Преговорната рамка сама по себе си не може да защити нашия интерес, тя най-общо описва самия процес", добави Радев.

"Подкрепям френското предложение като преговорна рамка, но същността, истинската защита на българските интереси, на нашето културно-историческо наследство, промяна на учебниците и табелите, на реабилитацията на жертвите, възстановяване на паметниците, прекратяването на процесите на дебългаризация зависи от съдържанието на този протокол", добави Румен Радев.

"Към момента предлаганият двустранен протокол не защитава достатъчно, не дава достатъчно гаранции за защита на нашия интерес като конкретни действия, ясни механизми, срокове и измерими критерии. Призовавам отговорните институции да започнат да залагат липсващите параметри в този двустранен протокол, защото ако той не бъде актуализиран, прецизиран, самата преговорна рамка се обезсмисля", категоричен бе Румен Радев.

"Трябва да се прецизират и самите текстове, които предлагат промяна в конституцията. Затова призовавам още веднъж Министерския съвет да не се крие зад Народното събрание, тя е водещата институция и ние очакваме да има ясни и отговорни решения. Искам да използва случая и да се обърна към политическите лидери на нашата приятелска страна РСМ, време е за политическо лидерство, смелост и отговорност в името на бъдещето, защото пътят към Европа е път напред, а не назад", допълни Радев.