Първанов препоръча повече агресивност на МВР към престъпните групировки
Първанов препоръча повече агресивност на МВР към престъпните групировки / netinfo
Президентът Георги Първанов препоръча повече агресивност от страна на МВР при противодействието на престъпните групировки.

На поискания коментар за отвличанията държавният глава отговори, че сред най-важните стъпки на МВР е престъпните групировки да бъдат натикани в ъгъла, ако е необходимо, това да стане и с по-голяма агресивност. Първанов определи резултатите в тази посока като неудовлетворителни. Сред причините той посочи техническата необезпеченост на полицията за разлика от това, с което разполагат престъпниците, както и с възможността във всеки един момент да изтече информация за подготвяните от МВР акции.

При вота на недоверие бе пропусната добрата възможност да се разпишат ангажиментите и отговорностите и на правителството, и на всички политически сили за изпълнението на предписанията от Брюксел по тежките проблеми, възникнали през последните няколко месеца. С тези думи президентът Първанов изрази разочарованието си от гласуването в парламента, като определи процедурата като скучна. Той бе категоричен, че подобни действия като слабо подготвените вотове и като провокираните улични конфликти не могат да дадат резултат, тъй като повторението им е по-скоро фарс.

Пред журналисти в Перник Първанов призова ръководството на ГЕРБ да прочете Конституцията, провокиран от изявлението за намеса на президента в работата на Народното събрание и за служебен кабинет.

Протестите на фермерите президентът смята за основателни в исканията на фона на възможностите, които дава членството ни в Евросъюза. Първанов препоръча на земеделските производители да не се подвеждат по политически интереси.

Президентът посети Перник за среща с учениците - участници в археологическата експедиция Кракра 2008, която се организира за първи път. Той проследи хода на разкопките в местността „Зарина нива” край крепостния хълм на Кракра Пернишки.