Първанов настоя за бързи действия по проблема с учителите
Първанов настоя за бързи действия по проблема с учителите / netinfo

Трябва да говорим за проблема на деня, защото не са много случаите, в които откриваме учебната година в състояние на стачна готовност. Това заяви президентът Георги Първанов при посещението си в Каварна. Необходими са бързи действия от страна на правителството и активен диалог със синдикатите, смята държавният глава.

Необходима е готовност за намиране не просто на разумни компромиси, а на работещи решения, допълни президентът.

Държавният глава изрази надежда всяка една от страните да има свои варианти за намиране на решение и то да бъде постигнато преди обявяването на стачните действия на 24 септември. Той припомни ситуацията преди две години, когато учителските протести приключиха с компромис при посредничеството на президентската институция. Първанов не изключи възможността и сега да се наложи посредничество, но изрази надежда,че двете страни ще се договорят сами.

Без съмнение държавата трябва да направи необходимото, за да уважи учителския труд, смята Първанов. От друга страна не могат да се поставят искания, които не могат да бъдат реализирани.

Президентът откри учебната година в СОУ „Стефан Караджа” в Каварна, а по–късно посети и обновената детска градина в ромския квартал на града.

Той оприличи сградата на детското заведение с четиризвезден хотел и допълни,че Каварна е пример за равен старт в живота на всички деца.