"Пациентите с COVID-19 трябва първо да бъдат спокойни, колкото повече е напрежението, толкова повече са симптомите. Моля да не се самодиагностицират и да не се самолекуват и антибиотикът не трябва да бъде първият избор още в първия ден. Всеки антибиотик си има своите странични ефекти, те потискат имунната система, влияят на микробиома, каза пулмологът д-р София Ангелова в ефира на NOVA.

"Още в първия ден трябва да се предпази човека от тромбообразуване, а не да се дава антибиотик, защото в механизма на заболяването няма бактериална флора", подчерта пулмулогът.

"Уредът за измерване на сатурацията трябва да се използва много внимателно - ако пръстът е студен, кислородът е малко и сатурацията пада, трябва също да се сменя често батерията му", съветва д-р Ангелова.

"80% от хората преживяват леко инфекцията. 15% имат нужда от кислород и те попадат в болници за кислородолечение, но който може да си позволи кислородоконцентратор вкъщи, е по-добре да го направи. И 5% попадат в интензивни отделения. Всичко е въпрос на реакция на имунната система, затова хапче срещу коронавирус все още няма. Но в България имаме много възможности - в първия момент да реагираме с хапчето, което съдържа андрографолит. То не позволява на вируса да влезе в клетката и да се разпространява, каза още пулмологът.

По повод новината, че изследователи от Лайпциг са успели да блокират вируса със смучещи бонбони за гърло, Ангелова напомни, че и в България има такива - те са немски и се явяват като дезинфектанти в гърлото. Както и за хапчето на българския екип на проф. Свинаров, което също се смуче и в него са събрани онези витамини и антиоксиданти, които предпазват тялото от заразяване.

"Всяко хапче обаче трябва да се използва, когато има потребност от него, не трябва да се прекалява. Нашата практика показва пациенти с отрицателни антигенни тестове, но клиниката им е типична за Covid. Трябва да се реагира, когато има симптоми", категорична бе д-р Ангелова.

"Започнахме да опознаваме заболяването. Много важен е начинът, по който е взет тестът. Едно време в една от моите презентации бях сложила снимка как се взема материал за коронавирус - човекът е легнал на леглото, главата виси надолу и тогава се взима проба", разказа още тя.

"Новините за мутациите на вируса водят до паникьосване на хората, а спокойствието е важно за имунната система. Състоянието й е важно за всички инфекции. Ако злоупотребяваме с алкохола, всички имунни клетки забавят своята функция и вероятността да се разболеем е много по-висока, предупреди още пулмологът и добави, че тази година още няма грипна епидемия.
nova.bg