Пубертетът при момчетата настъпва с 4 години по-рано, отколкото преди век
Пубертетът при момчетата настъпва с 4 години по-рано, отколкото преди век / снимка: sxc.hu
Пубертетът при българските момчета настъпва с 4 години по-рано, отколкото преди век
80322
Пубертетът при българските момчета настъпва с 4 години по-рано, отколкото преди век
  • Пубертетът при българските момчета настъпва с 4 години по-рано, отколкото преди век

Пубертетът при българските момчета днес настъпва точно с 4 години по-рано, отколкото преди век. Ако през 1919 година в пубертета са влизали 16 или 17-годишните младежи, днес този период от развитието започва още на 12 или 13-годишна възраст. Това показва най-мащабното по рода си проучване, в което са участвали 6200 български младежи, съобщи пред Дарик неговия автор ендокринологът проф. Филип Куманов. В предаването „Най-добрите лекари" специалистът посочи, че мобилният телефон в процес на разговор, поставен в близост до мъжките полови органи, влошава качеството на спермата, но само временно. Засега няма сигурни данни, че джиесемите могат да причинят безплодие или трайни нарушения в половата система.

„Това е най-голямото проучване в света, извършено от един човек, сиреч от мен, на 6200 момчета от цялата страна в различни възрасти. Установиха се много интересни данни. Имахме данни за настъпването на пубертета около 1919 г. и това даде възможност да ги сравним с моите изследвания днес и да кажем, че пубертетът при момчетата се е подмладил и би настъпва по-рано с около четири години в сравнение с началото на 20 век. Що се касае до момичетата също има една такава прогресия, пак с 4-5 години, в сравнение с първите проучвания през 1906 г. Така че имаме една по-ранно изтегляне на началото и на хода на пубертета в сравнение с нашите баби и дядовци, както и прабаби и прадядовци", обясни проф. Куманов.

На въпроса мит ли е, че затлъстяването понижава тестостерона, ендокринологът Филип Куманов беше категоричен:

„Това е чиста проба истина. Хората с наднормено тегло и затлъстяване имат статистически значимо по-ниско ниво на тестостерона. Младата възраст може да тушира това и да замъгли тази история, но дори и при младите хора наблюдаваме по-изявени нарушения в тестостероновата секреция в сравнение с нормално тегло връстници", каза специалистът.