Пръстовият отпечатък струва 10 млн. лв. на докторите
Пръстовият отпечатък струва 10 млн. лв. на докторите / sxc.hu

Поне 10 млн. лева ще струва на лекарите, стоматолозите и фармацевтите решението на Министерството на здравеопазването за въвеждане на автентификарор (пръстов отпечатък). С нововъведението щели да се спрат надписванията и измамите в болници и аптеки, твърдят от ведомството.

Всяко влизане в болница или аптека - с пръстов отпечатък

Около 28 000 медици и фармацевти трябва да се снабдят с апарат за пръстов отпечатък. Всяка една машинка струва 228 лв. с ДДС, или общата стойност на четците ще е за над 6,3 млн. лв., съобщава "Труд". Отделно ще се плаща и абонаментна такса за поддръжка на системата, която ще струва минимум 3 млн. лв. годишно на медиците. Все още не е ясно колко апарата ще трябва да се закупят за отделенията в болниците, показва проучване на изданието.

Предложение: Да получаваме SMS при всяко влизане или излизане от болница

"Палецът" ще се оскъпи допълнително, тъй като за работата на всеки четец трябва и скенер за снемане на отпечатъци, биометричен контролер, софтуер, набор от аксесоари. Отделно от това НЗОК е сключила договор за 477 000 лв. за изработването на системата с пръстовите отпечатъци за чекиране в здравната система.

Личните лекари се обявиха против пръстовия идентификатор

"Заявили сме позицията си - не желаем да работим със система за пръстови отпечатъци и няма да закупуваме техника за нея дори и десет лева да е", коментира пред вестника доц. Любомир Киров, пpeдceдaтeл нa Нaциoнaлнoтo cдpyжeниe нa oбщoпpaктикyвaщитe лeкapи. Той е категоричен, че това ще доведе до хаос и големи опашки пред кабинетите.