Снимката е илюстративна 
Снимката е илюстративна  / iStock/Getty Images
В Министерството на икономиката и индустрията е получен сигнал за масови уволнения в КЗП и назначения на ключови позиции без провеждане на конкурс.Това съобщават от министерството. В сигнала се посочва, че 6 от ръководителите на териториални дирекции са били освободени за кратък период от време, с което има опасност да се блокира дейността на контролния орган. Въпреки скандалните твърдения действията по сигнала са предприети изцяло по административната процедура без да се създава напрежение в организацията или да се уронва имиджа ѝ пред обществото, съобщиха от министерството.

В сигнала се твърди още, че само за първите седем месеца на годината от бюджета на КЗП са изразходвани около 150 хил. лв. за изплащане на обезщетения на освободените служители, а към момента са заведени редица дела за неправомерно освобождаване на експерти с по над 10 г. опит от Комисията. Жалбоподателите изразяват съмнение, че действията на КЗП са предприемани по лично разпореждане от предходното ръководство на министерството, а за нови служители са назначавани приоритетно партийни функционери.

Министерството на икономиката и индустрията не може да се потвърди никое от тези твърдения, докато не получи цялата информация от КЗП, съобщават още от ведомството. И уточняват, че на този етап е изискана единствено информация съгласно закона. С писмо от осми август от председателя на КЗП е изискана информация по твърденията в сигнала, попадащи в обхвата на функционалната компетентност на Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията.

КЗП: Има политически натиск върху комисията и опит да ни саботират работата 

И още от позицията на министерството: "Днешните публични твърдения на председателя на КЗП Иван Френкев категорично не отговарят на истината. Министерството на икономиката и индустрията изразява силно притеснение за целенасочения опит за уронване имиджа на институцията. С цел запознаване обществото с обективната истина, се публикува отправеното искане от Инспектората на министерството в частта за предоставяне на допълнителна информация по постъпилия сигнал в частта с проверките на т.нар. „райски газ“. Видно от него по никакъв начин не се ограничават или коментират правомощията на КЗП".

Министерството на икономиката и индустрията очаква в най-кратки срокове да получи пълната информация от КЗП, се казва още в позицията. "С оглед събитията от днешния ден се призовава и институцията да я представи на обществото. С оглед огромната чувствителност на потребителите и нуждата от строг контрол на разпространението на т.нар. „райски газ“ изключително важно е публично да бъде оповестено колко административни санкции са наложени на неизрядни търговци, след разпоредените от предходния министър денонощни проверки", категорични са от ведомството.

БГНЕС припомня, че по-рано днес Иван Френкев, председател на Комисията за защита на потребителите заяви, че има политически натиск върху комисията от Министерство на икономиката и индустрията (МИИ) с цел да се дискредитира предишното управление и да се изведат може би политически дивиденти.

От служебния министър на икономиката и индустрията, Никола Стоянов, е постъпил сигнал, че КЗП няма компетенциите да направи разследване за продажбата на райски газ, нито за следенето на цените. Поискана е и проверка на работата на КЗП. 

Екипът на Министерството на икономиката и индустрията подчертава, че "защитата на потребителите е ключов приоритет, а КЗП трябва да работи с грижа за потребителите, а не в интерес на ПР-имиджа на една или друга политическа фигура. Ръководството на институцията още веднъж заявява, че работи водено от желанието да се опре на експертизата на назначенията на предходния министър. С подобни ПР-акции, които не лежат на обективните факти обаче, явно може да се очаква пълен саботаж на някои от назначенията в системата на институцията". 
БГНЕС