Прокуратурата е получила секретни документи, касаещи шефа на ГДБОП
Прокуратурата е получила секретни документи, касаещи шефа на ГДБОП / Sofia Photo Agency, архив

Софийската градска прокуратура е получила по имейла сканирани копия от материали от оперативно дело, съдържащо класифицирани документи, с гриф "Строго секретно".

Копията от документите касаят директора на ГДБОП Станимир Флоров, информират от прокуратурата.

В прокуратурата е започнала проверка за изясняване на всички факти и обстоятелства, с оглед съдържащите се в материалите данни за евентуално изнасяне на класифицирана информация.

Междувременно от БСП настояват директорът на ГДБОП Станимир Флоров незабавно да бъде отстранен от МВР във връзка с по думите им "изнесени шокиращи данни за извършвани оперативни разработки относно покровителстване на наркотрафик и контрабандни канали", насочени срещу Флоров. Това се заявява в съобщение от пресцентъра на партията. "В тях става дума за връзки на г-н Флоров, една от най-високопоставените и овластените фигури в МВР с престъпния контингент. Самият факт, че г-н Флоров е бил поставен през 2002 г. под оперативно наблюдение, свързано с корупция, наркотрафик и контрабандни канали, е несъвместим със заеманата от него длъжност и с отговорностите, които следва да изпълнява като директор на ГДБОП", пише в съобщението на партията.

От БСП очакват бърза и адекватна реакция от министър-председателя Марин Райков и президента Росен Плевнелиев.

Във връзка със започналата проверка на прокуратурата на материалите, от БСП изразяват опасения, че оставането на Флоров в МВР носи заплаха той да възпрепятства или да повлияе на разследването. „Това е поредният тежък скандал в МВР, който поставя въпроса - за кого работи МВР - за обслужване на политическите цели и машинации на партия ГЕРБ, за организираната престъпност, или за интересите на българската държава и граждани", заявяват от БСП.

"Изразяваме своето притеснение, че последните скандали във вътрешното ведомство заплашват основните принципи на демокрацията и спазването на законността в страната", посочват от партията. Те разкриват шокиращи факти за злоупотреба с власт, извършвана в структурите на МВР по времето на Цветанов, заявяват от БСП.

Тези разкрития, както и скандалът с незаконното подслушване злепоставят авторитета на българските служби пред евроатлантическите ни партньори и отдалечават страната ни от така желаното ни членство в Шенген, пише в съобщението на БСП.