Прокарват телефони в Трънско и Брезнишко
Прокарват телефони в Трънско и Брезнишко / netinfo

БТК ще телефонизира през следващата година селата в Трънска и Брезнишка общини, които в момента се свързват чрез телефони манивелки. Това съобщи в Перник главният директор по експлоатацията в телекома Севдалин Станев.

17-те трънски села и селищата в Брезнишка община ще разполагат със съвременна телефонна комуникация до края на следващата година. С това се ангажира главният директор по експлоатацията в БТК Севдалин Станев по време на срещата му с областния управител на Пернишка област Иван Димитров.

В момента брезнишките села и тези от пограничния трънски край ползват за връзка апарати с манивелки, които образци са от 1938 година от зората на телефонизацията. Вариантите за осигуряване на съвременна комуникация в най-западната част на страната, където нямат покритие и GSM -връзките, предстои да бъдат разработени с мобилната група на телекома. 1,5 млн. лева е инвестицията на БТК в региона на Перник през 2006 година, като цифровизацията на абонатите е реализирана на сто процента.

До момента напълно цифровизирани са 19 областни центрове в страната, сред които и Перник. До края на годината нови цифрови телефонни централи ще заработят в още 8 от големите градове.