/ ThinkStock/Getty Images

Поскъпването на хляба е неизбежно заради растящата цена на тока, на транспорта и на пшеницата. Това заяви в студиото на "Говори сега" по БНТ председателят на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева.

Тя смята, че увеличението ще е факт до края на годината. Кукушева коментира още, че ръстът в цените ще е различен за продуктите на различните производители, тъй като някои предприятия все още намират резерви в бюджета си.

Синдикатите прогнозират, че белият хляб ще стане 2 лева

В момента хлебарите преговарят с хранителните търговски вериги за новите цени на насъщния хляб. Тя допълни, че тази седмица в мелниците у нас ще влезе пшеница от новата реколта, чиято цена на световните пазари е с около 50% по-висока от миналата година.

Поскъпване заради растящата цена на тока се очаква и при рибата и рибните продукти, обяви изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти Ивайло Господинов.

По изчисления на асоциацията българската риба като пъстървата, например, се очаква да поскъпне с около 20%. Очакваният ръст в цената на вносната риба и рибни продукти е около 30%-35%.

Мика Зайкова пред DarikNews.bg: Цените ще растат, а народът ще обеднява

За да се компенсират растящите цени, от Федерацията на хлебарите и сладкарите в България призовават за въвеждането на диференциран ДДС от 9% върху основните храни.

БНТ