Проф. Силви Георгиев: Да работим в България в момента е мисия
Проф. Силви Георгиев: Да работим в България в момента е мисия / Sofia Photo Agency

Анестезиологичната специалност е №1 в клиничните дисциплини, от които има отлив в България. Това каза в предаването “Кой говори” проф. Силви Георгиев, началник „Клиника по анестезиология и интензивно лечение” в ”Майчин дом” и ръководител Катедра по анестезиология и интензивно лечение в Медицински университет – София. В последните 6 години почти 100% са обновени преподавателските кадри в болниците, но това се дължи на 100% напускане. Ето какво още каза проф. Георгиев пред водещата Нина Александрова:

Водещ: Много лекари с вашата специалност напускат България. Тъжна или нормална е тази констатация?

Проф. Георгиев: В дейстителност този сюжет с напускането на анестезиолози тече активно от няколко години, особено след приемането ни в ЕС. По-важен е един друг факт - Европа предсказа необходимостта от анестезиолози още през 90-те години на миналия век и ние тогава не отреагирахме на тези предварителни факти. На базата на статистически прогнози колегите от Франция, Германия предсказаха тези междудържавни миграционни процеси от няколко специалности, една от които беше анестезиологичната специалност. Тя е №1 в клиничните дисциплини, от които има отлив.

Водещ: Защо се оказа, че анестезиолозите са толкова търсени в световен мащаб?

Проф. Георгиев: Лично за себе си степенувам нещата по следния начин. Действително това е една тежка клинична специалност, която обаче поради своята специфика е малко на втори план. Второ, тя се оказва по-ниско платена, за съжаление. Така е в цял свят, въпреки че там диспропорциите не са толкова тежко изразени, както в страните от бившия соцлагер. Икономически интереси управляват младите хора, когато избират веднъж висше образование, после конкретно поприще. Затова е редно да се помисли на по-предварителен етап, когато се планират кадрите в едно образование, респективно в една професия. В България текат вътрешни миграционни процеси от по-малките градове към по-големите болници, а от по- големите болници към чужбина или към отказ от специалността. Ето това мен ме тревожи най-много, защото включително и в областта на преподаването вече се усеща криза за кадри. В последните 6 години почти 100% бяха обновени преподавателските кадри по места в нашите болници, на които е базирана катедрата по анестезиология и интензивно лечение. Само че по-точният термин може би не е обновление, а почти 100% напускане, но вече няма с какво да се обновяват липсващите кадри достатъчно адекватно.

Водещ: Ако трябва с днешна дата да бием тревога, как би звучала тя?

Проф. Георгиев: По-скоро не тревога, по-скоро трябва всички структури, от които зависи планирането на кадри, да си подадат ръце и да направят една дългосрочна програма за развитието на няколко кризисни специалности, измежду които е и нашата. Тоест политическата власт, министерството с неговите подразделения, БЛС, съсловните организации, подпомогнати разбира се от факултетите и техните катедри, защото това са 5 факултета в страната. Всички заедно да си обединят усилията и да помислят за стабилизирането на тези специалности.

Водещ: Защото ако това не се случи до 2022 г. …

Проф. Георгиев: Нашата работа е еднотипна, ние обезпечаваме хирургичната дейност на всички хирургични специалности плюс интензивното лечение, в спешната помощ също има участие на анестезиолози. Затова ще се наруши интегритета на този екипен принцип, а това категорично не желаем да се случи. Ние трябва да мислим в посока как да се стабилизират нещата.

Водещ: Вашият личен избор да градите вашата кариера тук, защо? При условие, че сте имал десетки други възможности.

Проф. Георгиев: Това е точно така. Наистина в годините съм имал десетки възможности да се устроя например на работа включително и във факултети на други държави. Но, повярвайте ми, така съм възпитан. Още от детска възраст в моята фамилия така сме възпитавани и аз, и моята сестра- да живеем и работим в България и пред мен никога не е стигала тази дилема. Ходил съм на специализации, посещавал съм десетки конгреси, но този въпрос никога не стоял в моето съзнание.

Водещ: Лекарите чувствате ли се част от българската интелигенция, вие трябва да се чувствате така?

Проф. Георгиев: Аз благодаря за този въпрос, защото в моя последен отчетен доклад пред катедрата точно такова обръщение направих пред колегите си, че ние сме в период, в които участваме в мисия, в нашата учебно-преподавателска и практическа дейност. Те двете вървят ръка за ръка. Наистина сме в период, в който трябва да изпълним мисия, да живеем и работим за България. Нека нашите специалисти ходят на специализации, това ги обогатява и развива, но нека след това донесат своя опит в пределите на България.

Водещ: Надявам се и нашата кампания “Най-добрите лекари”  да е допринесла за реабилитиране на лекарското съсловие, защото уникалното на този проект беше, че не пациенти гласуват за лекари, а лекари гласуват за свои колеги.

Проф. Георгиев: Вашата инициатива е уникална по същество, аз приветствам вашата инициатива. Фактически вие сте първата медия, която толкова мащабни действия предприема да популяризира лекарски труд. Позволявам си да ви поздравя за тази инициатива, трогателна е. Също е част от мисията да се възвърне доверието лекар-пациент и вие точно това съдействате да се направи с вашата анкета и серия от предавания.

Водещ: Разходете ни сега във вашата клиника.

Проф. Георгиев: Тя е с персонал от 16 души - лекари, от които 6 са преподаватели и клиниката обезпечава работата на 3 гинекологични клиники плюс специално внимание бих искал да отделя на клиниката към родилно отделение. В структурата на клиниката са вклювени 20 интензивни легла, от които 10 съставляват т.нар. централна реанимация. Освен това клиниката разполага с кабинет за преданестезиологични консултации, който е изведен на ниво поликлиника и през него преминават пациентите за предварителна подготовка и консултация, на които предстои оперативно лечение. Това, което е много важно да се отбележи, е че в момента тече все още ремонтна дейност, която ще довърши цялостното ремонтиране на третия етаж. Ремонтът беше разделен на 2 фази, първо родилно отделение. Той приключи, отделението вече работи, може би за това сте информирани. И смея да твърдя, че оборудването, апаратурното обезпечаване, наличието на необходимите материали и пособия е на високо европейско ниво.

Водещ: Какви са последните модерни неща, които се предлагат при обезболяването при раждане?

Проф. Георгиев: Това е една любима моя тема. В “Майчин дом” е въведена техниката на обезболяване, наречена епидурална анестезия с катетер и това е техниката, която е посочена в световната литература като златен стандарт в акушерското обезболяване, така че ние имаме много дългогодишни традиции.

Водещ: Какво избират най-често пациентите?

Проф. Георгиев: Все по-често избират епидуралната анестезия, но има какво още да се желае. Ако разделим нещата на проценти, има какво още да догонваме в честотата на разпространеност на тази техника, така както е в Европа.

Водещ: Защо? Защото няма достатъчно информация или защото е скъпо?

Проф. Георгиев: Не защото е скъпо, може би първото е по-основната причина. Пациентите не контактуват предварително с анестезиолог. Аз бих искал в ефир да отправя точно този апел - както контактуват със своя акушер-гинеколог, по същия начин да обсъдят с анестезиолог подходящия за конкретната ситуация метод на обезболяване. Реално техниката на обезболяване ще се реализира от съвместната дейност между акушер-гинеколог и анестезиолог вече до леглото на родилката, както е прието да се казва.

Водещ: Къде е Бог във вашата работа?

Проф. Георгиев: Навсякъде и във всяка минута. Ние се базираме на професионализъм и на правилата за добра медицинска практика, това е нашият Бог в ежедневието. Иначе в живота по-голямата част от нас са и вярващи. Така че бих казал – “с Бога напред”.