Проф. Никола Григоров: Целта на съвременната медицина е ракът да бъде хронично заболяване
Проф. Никола Григоров: Целта на съвременната медицина е ракът да бъде хронично заболяване / Dariknews.bg, Елена Банкова

Целта на съвременната медицина е ракът да бъде едно хронично заболяване, като един бронхит, като един сърдечен порок. Това е целта и мисля, че медицината достига до това ниво, да направи раковоболния дългоживеещ човек. Това каза в предаването “Най-добрите лекари” гастроентерологът проф. Никола Григоров от Втора многопрофилна болница в София. Световно признатият специалист разказа за най-новите методи за лечение на тумор в черния дроб: “През 1993-та аз започнах първите аблации, алкохолизация на тумори в черния дроб, вкарва се абсолютен алкохол в тумора на черния дроб и той го разрушава. Другото е да се вкарат специални електроди и се пуска ток с много високо напрежение, температурата достига до 100 градуса и раковите клетки умират на температура до 40-42 градуса. Последният метод, който въведохме с доц. Генов преди около година, е на принципа на микровълновата печка, пак се вкарват електроди. Това е допустимо само за някои органи, най-много за черния дроб, защото е много издръжлив орган.” Eто какво още каза проф. Григоров пред водещата Лили Ангелова:

Водещ: В биографията ви пише: преминал през всички нива на практичната медицина – от селски здравен участък до университетска болница. Кой е този селски здравен участък?

Проф. Григоров: В село Сомовит, Плевенско. Аз не съм галеник на съдбата, не съм бил протектиран, нямам родители лекари. Така че преминах през всички етапи на социалистическото здравеопазване. Безцеремонно тогава такива като мен ни пращаха по селата, по крайните градове. Мен първо ме изпратиха в Силистра, след това се върнах в Плевен, после в с. Сомовит, след това спечелих конкурс и отидох в София. До такава степен ми беше трудна кариерата. Въпреки че от едното момче от прашна плевенска махла стигнах наистина до този връх, на който съм сега, но аз нямам учител. Навсякъде, където съм отишъл, съм бил изолиран, с изключение на един силистренски лекар, шеф на вътрешното отделение, който ме въведе в медицината.

Водещ: От началото на 2000 г. въвеждате в България иновативен метод за лечението на тумори на черния дроб, разкажете ни за него.

Проф. Григоров: Лечението на тумори в черния дроб е една част от т.нар. най-модерно направление в гастроентерологията, т.нар. инвазивна гастроентерология. Това означава, че лекарят започва да провежда методи на лечение, които са алтернативни на хирургията. Те са много - лечение на кисти, абсцеси и т.н. Преди 2000-та година, още през 1993-та аз започнах първите аблации, алкохолизация на тумори в черния дроб, вкарва се абсолютен алкохол в тумора на черния дроб и той го разрушава. Другото е да се вкарат специални електроди и се пуска ток с много високо напрежение, температурата достига до 100 градуса и раковите клетки умират на температура до 40-42 градуса. Последният метод, който въведохме с доц. Генов преди около година, е на принципа на микровълновата печка, пак се вкарват електроди. Това е допустимо само за някои органи, най-много за черния дроб, защото е много издръжлив орган. Той издържа какви ли не атаки срещу него. Издържа и тези високи температури, туморът се унищожава. Черният дроб е метафора за издържливост още в гръцката митология. Затова Прометей, стоейки на скалата, орелът е кълвял от черния му дроб, който на сутринта се е възстановявал.

Водещ: Този метод лекува както първичен, така и метастатичен тумор на черния дроб, нали така?

Проф. Григоров: Всички тумори, да. Разбира се, има си индикации, според които може да се провежда това лечение. Тук е мястото да кажа, че раковото заболяване е един дълъг процес, все още причината за възникването на рака не се знае. Лично аз смятам, че в основата стои промяна в генетиката. Целта на съвременната медицина е ракът да бъде едно хронично заболяване, като един бронхит, като един сърдечен порок. Това е целта и мисля, че медицината достига до това ниво, да направи раковоболния дългоживеещ човек.

Водещ: Какво представлява т.нар. стеатоза на черния дроб?

Проф. Григоров: Стеатозата на черния дроб, това е омазненият черен дроб. Тогава, когато по различни причини се натрупват мазнини в чернодробната клетка, което до известна степен нарушава стабилитета на самата клетка. В леките стадии това не е сериозен проблем, в по-тежките, когато преминава към хепатит, което може да прерасне в стеатозна цироза, тогава заболяването става сериозно и подлежи на активно лечение.

Водещ: Има ли данни колко души страдат от това заболяване?

Проф. Григоров: Много, след 40-годишна възраст някъде около половината от населението. Но то зависи от телесната маса, употребата на алкохол, другите токсични вредности. Защото тогава, когато има злоупотреба с алкохол, наркотици, тогава чернодробната клетка върви по един път, който води до тези мастни промени.

Водещ: Ако имахте властта да промените здравната система в Бълария, с какво бихте започнал?

Д-р Григоров: По някакъв начин бих излязъл елегантно от т.нар. медицина на клинични пътеки. Не знам защо това нещо се наложи в България, няма излизане в следващите години, но може по някакъв начин да се направи така, че и финансирането, и начинът на поведение да бъде много по-малко обвързан с тази клинично-пътечна медицина.

Цялото интервю с проф. Григоров може да чуете тук.