„Смятам, че ще бъде потвърдено положителното становище за AstraZeneca. Много държави продължават да я прилагат както досега.

Това са Германия, Великобритания, Франция, Канада, Испания - там е най-мощният потенциал от експерти на Европейската агенция по лекарствата, с който ние разполагаме”.

Това заяви представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов в студиото на „Неделята на NOVA”.

AstraZeneca с позиция за ваксината и рисковете от белодробна тромбемболия

„Два пъти през тази седмица Европейската агенция по лекарствата се произнесе, че всички данни се проучват допълнително, събират се още такива и на този етап отношението полза-риск остава положително - т.е. тя би могла да се употребява така, както е описано в продуктовата информация”, каза още той.

И допълни: „Там е записано, че нямаме достатъчно данни за ефективността при хора на 55 г., но тя не е забранена да се прилага при тях. С оглед на превантивните мерки, според мен тя би могла да продължи да се прилага за хора между 18-55 г.”.

Ангелов: Няма риск за ваксинираните с AstraZeneca, мои близки също са имунизирани с нея (ВИДЕО)

Той съобщи още, че са изискани данни за всички заболявания, свързани с кръвотворната система и от останалите производители на ваксини. „Те ще бъдат анализирани и предполагам, че следващата седмица ще има ясно и категорично становище и по този казус”, посочи той.

Проф. Гетов коментира и нежеланите ефекти от ваксината на AstraZeneca. „Европейската агенция по лекарствата разполага с данни по отношение на тях. 30 такива са открити при около 5 млн. ваксинирани. Това означава, че един такъв инцидент може да се появи при един на около 167 000 ваксинирани”, посочи той.

„На тези, които са си сложили първата доза от ваксината, ще им дойде редът за втората до около 10 седмици. Дотогава всичко ще бъде ясно и процедурите ще бъдат завършени, както на национално, така и на европейско ниво. Хората, които очакват втората игла, не трябва да се притесняват”, категоричен бе той.
nova.bg