Проф. Драган Бобев: Родители на онкоболни деца са принудени да търсят елементарни и евтини лекарства в чужбина
Проф. Драган Бобев: Родители на онкоболни деца са принудени да търсят елементарни и евтини лекарства в чужбина / sxc.hu
Проф. Драган Бобев: Родители на онкоболни деца са принудени да търсят елементарни и евтини лекарства в чужбина
70889
Проф. Драган Бобев: Родители на онкоболни деца са принудени да търсят елементарни и евтини лекарства в чужбина
  • Проф. Драган Бобев: Родители на онкоболни деца са принудени да търсят елементарни и евтини лекарства в чужбина

Трябва да се позволи на единствената Специализирана болница за лечение на деца с онкохематологични заболявания в България да лекува и възрастни, твърди управителят й.

При нас финансите, които се отпускат за лечение на онкоболни деца, са неимоверно ниски и не могат да бъдат сравнявани със средните в Европа.

Някои от елементарните лекарства, които са част от генералната стратегия за лечение на онкохематологични заболявания при деца, все още липсват на българския пазар и не са регистрирани в съответните наредби и постановления. Това принуждава родителите да търсят в чужбина тези елементарни и евтини лекарства, разказа в интервю за предаването „Най-добрите лекари" директорът на Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания в столицата проф. Драган Бобев. Той посочи, че по отношение на липсата на лекарствата на родния пазар многократно са били алармирани съответните институции, които са отговорни за снабдяването и обезпечаването с медикаменти. Проблемът обаче все още не е решен. „Вероятно отговорността е на различни институции, но в крайна сметка здравето на хората е по-големият капитал, отколкото всички останали институционални загрижености," твърди един от най-добрите специалисти по детска клинична хематология и онкология в България.

Друга специализирана детска болница за лечение на онкохематологични заболявания у нас няма. Има специализирани клиники, които са разположени извън територията на София - в Пловдив и Варна. В лечебното заведение, поверено на проф. Бобев, от 1997-а година досега са извършени общо около 300 трансплантации. 100 от тях са алогенни трансплантации, тоест - трансплантациите от донори, а останалите са автоложни - при които се присаждат собствени стволови клетки. „Доскоро бяхме единствената болница в България, в която се извършваха двата вида трансплантации. Днес, при възрастни обаче трансплантациите се извършват от Специализираната болница за лечение на хематологични заболявания в столицата," допълва проф. Бобев.

По думите му, в продължение на много години болницата е обслужвала не само за трансплантации, но и за болнично лечение и диагностика, и възрастни пациенти, които имат предпочитания към лечебното заведение. Според проф. Бобев педиатрите са търсеният лекарски персонал, който да обслужва болните, тъй като тяхното отношение към пациента е различно от това, което съществува като практика при възрастни. „За съжаление обаче от последния месец тази възможност при нас, да обслужваме и възрастни пациенти, вече не съществува. Това, според мен, трябва да бъде коригирано в интерес на болните, и особено на тези деца, които са започнали лечението и наблюдението при нас още от детската възраст. И другото, което искам да подчертая - има един раним контингент, това са пациентите между 18 и 28 години, които в Европа остават под попечителството на специализираните детски заведения по онкохематологични заболявания. Така, че страната ни не трябва да прави изключение от тази Европейска практика.," посочва още специалистът, който е убеден, че у нас не е необходима втора подобна болница, която да обслужва деца с онкохематологични заболявания.

Проф. Драган Бобев е категоричен, че все още сме далеч от финансовите стандарти на европейските страни, специално при обслужването на деца с онкохематологични заболявания. „При нас цифрите са неимоверно ниски и не могат да бъдат сравнявани с тези в Европа. Дори аз няма да си позволя да използвам примери, тъй като тези примери не звучат добре в ушите на българския пациент, защото колкото по-ниска е цената, толкова по снизходителна е и оценката за качеството на предлаганата медицинска помощ. Искам обаче да подчертая, че лечението на нашите деца с онкохематологични заболявания в никакъв случай не се различава от това, което се провежда в развитите европейски страни. Така че може да се направи логичния извод къде сме стигнали и същевременно какво обезщетение получаваме," споделя директорът на болницата.
За да се реши проблемът с финансирането, според проф. Бобев, е необходимо да се селектират проблемите по заплащането на отделните клинични пътеки и дейности в системата на българското здравеопазване, за да може страната ни да бъде в унисон с това, което се случва, особено, когато то се отнася за деца - контингент, който е приоритетен при обслужването и предлагането на здравни грижи.

Проф. Бобев смята, че няма да се стигне до липса на кадри в неговата област, която той описва като деликатна и като една от най-трудните от професионална гледна точка. „В нея се намесват не само елементи на професионална квалификация, но и на хуманна отдаденост и емоционална съчувственост. Така че се надявам младите, в които е залегнал този комплекс от елементи, необходими за едно професионално съвършенство, да се насочат към тази дефицитна специалност. В момента ние разполагаме с много надеждни млади хора, които са доказали качествата си, и се надявам, че в бъдеще ще се развиват така, че да бъдат пълноценни специалисти в нашата приоритетна специалност," посочва проф. Драган Бобев.

В момента в болницата работят общо 52-ма служители, сред които лекари, медицински сестри, санитари и помощен персонал. Щатната бройка е попълнена и достатъчна, за да се реализира дейността в лечебното заведение. Остава обаче да бъде разрешен въпросът с финансовото обезпечаване на болницата.