Приятелството между руси и българи трябва да се съхрани, заръча Лужков
Приятелството между руси и българи трябва да се съхрани, заръча Лужков / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Дружбата, сътрудничеството и братството между народите на Русия и България трябва да се съхранят и да продължават своето развитие, въпреки различното политическо и икономическо управление на държавите. Това каза кметът на Москва Юрий Лужков при откриването на изложба в Националния военно-исторически музей за приноса на московчани за възраждането на България след турското иго. Директорът на музея полковник Петко Йотов подчерта, че всеки, идващ в България руски гражданин, трябва да знае, че стъпва на част от родната си страна заради хилядите загинали руски войници за освобождението на България. Лужков пристигна в столицата ни по повод започналите Дни на Москва в София.

След като разгледа изложбата за приноса на московчани в нашето Възраждане след турското робство Лужков открои, че от експозицията може да се научи каква е била помощта от Русия за България във формирането и образованието на новите кадри за управление на страната ни.

С приповдигнат тон директорът на Военно-историческият музей Петко Йотов припомни саможертвата на руските войници за избавлението на България от петвековното турско робство: „Няма друг народ на земята, оставил 100 000 загинали на българска земя и около 100 00 ранени. Чувствата – няма нещо на тази земя, което може да ги помрачи и да ги заличи. Те ще останат завинаги свети, възвишени, братски, сестрински, човешки, нежни, истински.”

Кметът на Москва беше дарен от Асоциацията на сомелиерите с вино. Приемайки го Лужков каза, че не пие, но след този подарък може да започне. По-рано той откри кръгла маса за средния и малък бизнес. В Москва има 215 000 фирми от този бранш, които формират 40% от бюджета на руската столица. За да работят по-добре, трябва да се съкратят сроковете за регистрацията им и дори тя да се прави безплатно, изтъкна той. В късния следобед Лужков се срещна с президента Георги Първанов.