/ Георги Димитров
Над 2,3 млрд. лева са приходите, постъпили в НАП през месец октомври, което е с близо 125 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, съобщават от приходната агенция.

Полицаи и данъчни с акция в АПИ (СНИМКИ)

Общо данъчните приходи за октомври възлизат на над 1,3 млрд. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е близо 440 млн. лв., над 223 млн. лв. е корпоративния данък и 656,7 млн. лв. е ДДС.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски за октомври надвишава 1,1 млрд. лв., в това число над 605,7 млн. лв. са за държавно обществено осигуряване, 257 млн. лв. - за здравноосигурителни вноски, и 147,8 млн. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък - 30 на сто. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 16 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 10 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП.

Данъчни хванаха измама с над 20 тона месо

От началото на годината до 31 октомври 2021 г. в приходната агенция са постъпили над 22,5 млрд. лева, което е с 2,3 млрд. лева повече в сравнение със същия период на миналата година, посочват още от НАП.

"За пореден месец НАП отчита отлични резултати. Това се дължи както на добрата работа на всички служители в приходната агенция, така и на положителна промяна в поведението на данъкоплатците. Наблюдава се устойчив ръст на доброволното деклариране и плащане от страна на бизнеса и гражданите", казва по повод рекордния ръст в приходите изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.