При 40% изключени радиатори-вън от системата за дялово разпределение?
При 40% изключени радиатори-вън от системата за дялово разпределение? / netinfo

Топлофицираните сгради с над 40% изключени радиатори да бъдат извадени от системата за дялово разпределение на енергия. Това предложи председателят на асоциацията на топлинните счетоводители Тодор Кузманов по време на обсъждане на новата Наредба за топлоснабдяването в парламентарната комисия по енергетика. Според него точно в такива сгради са най-високите сметки за парно. Необходимо е в бъдеще, в кооперации всеки апартамент да е снабден с отделен с индивидуален топломер, предложи пък изпълнителният директор на „Топлофикация – Пловдив” Мирко Угринов.

Според топлинните счетоводители колкото по-малко радиатори работят в една сграда, толкова по-големи са сметките на тези клиенти на парното. В някои случаи дори може месечната сметка да достигне 600 лева, даде пример Тодор Кузманов и допълни, че след отпадането на такса мощност от този сезон потребителите на парно са наказани да плащат не само потребеното от тях, но и за поддръжка на системата. Топлинните счетоводители предлагат също така сметките да се плащат на 11 равни месечни вноски с 1 изравнителна. Така ще се повиши събираемостта и абонатите няма да са финансово затруднени в зимните месеци.

Според Йордан Георгиев, директор в Министерството на икономиката и енергетиката, три са причините за високите сметки за парно през този отоплителен сезон - отпадането на такса мощност и премахването на евтините 250 киловатчаса месечно, както и поскъпването на цената на топлоенергията от 55 на 72 лева за мегаватчас енергия.

Наредбата за топлоснабдяването, която се подготвя от Министерството на икономиката и енергетиката и предстои да бъде приета от правителството е много по-добра от предишната, но не решава проблемите с кражбите на енергия и невъзможността на дружествата да спират отоплението на нередовните платци. Все още не е въведен пазарният принцип – плащаш и получаваш, коментира Мирко Угринов. Държим наредбата да влезе в сила още от този отоплителен сезон, каза председателят на комисията Рамадан Аталай и се закани да държи отговорни нейните създатели, ако новата система на отчитане се провали.

Документът предвижда абонатите да плащат не повече от количеството енергия, което радиаторите им са способни да отделят. Над този праг енергията ще се разпределя върху сметките на всички.