/ Георги Димитров
Наименованието на празника 24 май предизвика остър спор между „Обединени патриоти“ и БСП. В крайна сметка обаче преименуването на 24 май вече е факт.

24 май вече ще е "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност", а не както досега - "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост". Това реши мнозинството с поправки на второ четене в Кодекса на труда.

Предложението за промяна на името дойде от ВМРО. Първоначално идеята им бе 24 май да бъде "Ден на българската писменост, просвета и култура".

Чуха се обаче критики, че така се омаловажава общославянската значимост делото на Светите братя Кирил и Методий. По темата бе направена и обществена дискусия и така се стигна до финалния вариант - "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Според левицата мястото на темата за преименуването на 24 май не е в Кодекса на труда. Според Георги Гьоков целта не е изграждане на национално самочувствие и патриотизъм, а отвличане вниманието на българското общество от проблемите в момента.

Колегата му Таско Ерменков пък изтъкна, че когато в наименованието се появи „българска азбука“ това ще отвори вратичката да се появят и празници на руската, македонската и други азбуки.

„Когато ограничавате празника до българска азбука, отваряте широко вратата на всички, които пишат на тази азбука, да си направят и те празници“, посочи той.

Милен Михов от ВМРО пък бе категоричен – с поправката се връщаме към историческата истина и към българската традиция.

Той коментира, че позицията на БСП съвпада с изказване на президента Владимир Путин, в което е казал, че славянската писменост е дошла в Русия от македонските земи.

Мария Цветкова добави, че формулировката на празника е напълно пробългарска.

А виждате ли кои партии предлагат да отпадне – БСП, отцепилите се от левицата и „Атака“. Партиите, за които проруските интереси са по-мили от българските. Националният нихилизъм трябва да бъде изкоренен“, каза тя.

Българският принос към кирилицата системно е атакуван от Русия и Македония, добави и Тома Биков от ГЕРБ.