Председателят на Софийския районен съд подава оставка
91610
Председателят на Софийския районен съд подава оставка
  • Председателят на Софийския районен съд подава оставка

Председателят на Софийски районен съд Методи Лалов депозира своята оставка. По думите му това предстои да направят и заместник-председателите на СРС. Реално обаче Лалов ще освободи поста си на 1 февруари 2017 г. Той определи Районния съд като "кълбо от проблеми" и не желае поста, който заема.

Днес около 200 съдии, служители на Софийски районен съд и граждани, които ги подкрепят, излязоха на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет. Те се обявиха срещу непрестанните проверки, на които са подложени, натовареността им и нехайството на Съвета.

Протестиращите скандираха за оставката на главния прокурор Сотир Цацаров и ВСС. Лалов обаче отрече да иска оставката им. Съветът покани протестиращите на среща, след която стана ясно, че във вторник на заседание част от членовете ще предложат промени.

Съдии и служители от СРС излизат на протест

Със скандирания "Оставка" и "Мафията вън" съдии и служители на Софийски районен съд както и граждани, които ги подкрепят в исканията им срещу действията на ВСС, блокираха движението по ул. "Екзарх Йосиф".

Председателят на СРС Методи Лалов сподели, че положението им е нетърпимо и определи ВСС като репресивен орган, а не аналитичен. "Обществото не може да си позволи Районният съд да е кълбо от проблеми. Когато им поискахме нещо, ние съдиите, започна да се размахва пръст", каза той.

Той обяви, че оставката му вече е депозирана, а следващата седмица същото се очаква да направят и зам.-председателите на СРС. Лалов уточни, че реално ще освободи поста си на 1 февруари догодина.

Съдийски бунт пред ВСС

След срещата на протестиращите съдии и Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, член на Съвета, обяви, че още във вторник той и още трима негови колеги, които са "опозицията във ВВС" ще направят четири предложения.

Първото е за промени в Класификатора на длъжностите в администрацията на съда, който по думите му очевидно не е справедливо определен. Другите са свързани с отпускане спешно на средства и човешки ресурс да се донаправи информационната програма в СРС и да се обявят процедури за преместване на съдии в СРС от други районни съдилища в страната, които са по-малко натоварени.

Нивото на компетентност на този ВСС, а и на предишните, за него е големият проблем за това да не се решават, да не се знаят проблемите.