Предлагат непартиен орган да контролира използването на СРС-та
Предлагат непартиен орган да контролира използването на СРС-та / sxc.hu
Предлагат непартиен орган да контролира използването на СРС-та
38656
Предлагат непартиен орган да контролира използването на СРС-та
  • Предлагат непартиен орган да контролира използването на СРС-та

Прокуратурата предлага да бъде създаден непартиен орган, който да контролира използването на специални разузнавателни средства и да съхранява информацията, събрана от тях. Обвинението счита за необходимо да бъде съществено ограничен броят на СРС-тата, както и да се определи за доказването на какви престъпления да бъдат издавани разрешения за тяхното ползване.

На среща с неправителствени организации прокуратурата изтъкна нуждата от създаването на нов орган, който да пази информацията, придобита със СРС-та до приключването на наказателното производство.

Заместник главният прокурор Галина Тонева предложи в него да има представители и на трите власти и да подлежи на парламентарен контрол. Тя добави, че в предложението се включва и изграждане на електронен регистър на СРС-тата, а информацията от тях да се шифрова със специални програми, които да намалят субективния фактор.

Броят на престъпленията, по които се издават СРС-та ще бъде намален. Тонева даде пример документните престъпления, по които според нея използването на СРС е излишно.

Обвинението ще предложи и по-големи наказания за разпространението на информацията, придобита чрез СРС-та.

Маргарита Илиева от Българския хелзински комитет настоя да се въведе възможност граждани, станали обект на подслушване, по което не е доказано престъпление, да бъдат информирани и обезщетявани, с което прокуратурата се съгласи.

Тези и други концептуални законови промени ще бъдат представени и дискутирани на работна среща с премиера Бойко Борисов.