Рамин Рахман е заснел кадрите от претъпкания военен самолет, които разтърсиха света
Самолетът като несбъдната мечта - така звучи в едно изречение битката на хиляди хора да избягат от режима на талибаните в Афганистан.

Снимка с претъпкан военен самолет разтърси света. Сред борещите за живота си на този полет към свободата е бил и фотографът Рамин Рахман.

Само пред NOVA той разказва за отчаяното бягство от дома и показва свои снимки от онази евакуацията, която все още го буди нощем. Гледайте във видеото. 

След идването на талибаните на власт: Журналистите в Афганистан са в тежко положение

Рамин Рахман е афганистански журналист и фотограф. Той е човекът, направил снимките на претъпкания самолет в Кабул, които разтърсиха света.

„Помня всичко, което се случи онази нощ. Никога няма да го забравя. Това беше най-тежката нощ в живота ми. Имах усещането, че това е последната ми вечер на този свят.
Беше понеделник сутринта, когато талибаните нахлуха в Афганистан. Хората изпаднаха в паника. Магазините в града бяха затворили, улиците бяха пусти", разказва Рахман.

Той е трябвало да отиде на летището и да се кача на самолета за Германия. "Беше много трудно да достигна до там, тъй като имаше големи задръствания, но някак успях да стигна до там. Когато влязох, в него имаше само няколко военни. Когато стигнах до терминала видях много семейства с деца, които имаха всички документи да напуснат, но нямаше самолет, който да ги качи. Единственият самолет там беше за Турция. Много хора се опитваха да се качат на него. Беше огромен хаос. Ужасно беше и все още имам травма от този ден", коментира журналистът.

Талибаните: Спазваме думата си за евакуациите

"Времето минаваше, жените плачеха и в един момент дойде слух, че талибаните нахлуват в летището. Все пак успяхме да се качим в един американски самолет. Бях в средата на самолета и беше ужасно. Имаше много хора и не можеше да се диша. Нямаше вода за децата. Американските войници продължаваха да крещят, че това не е самолетът, с който ще летим. Бутаха хора от вратите. Никой не чуваше техните викове”, разказа още той.

„Ние просто стояхме на земята и се надявахме на спасение. Самолетът кацна в Доха, Катар. Сега съм в лагер на американските военни тук”, добави Рамин.

 
NOVA