Постоянен секретар ще координира дипломатическата служба
Постоянен секретар ще координира дипломатическата служба / netinfo
Политическите назначения на посланици да не надхвърлят 20 процента от всички назначения на ръководни длъжности в задграничните представителства на страната ни. Това прие Народното събрание на второто четене на законопроекта за дипломатическата служба.

Парламентът реши най-висшата професионална длъжност в Министерството на външните работи да бъде постоянният секретар, който ще се назначава за срок от пет години от министъра на външните работи. Той ще координира и контролира функционирането на дипломатическата служба, както и взаимодействието на нейните структурни звена.

Според закона кандидатите за дипломатически служители ще трябва да имат само българско гражданство и постоянно местожителство в България. Ще трябва да имат и висше образование с магистърска степен, да владеят най-малко два езика, поне единият от които да е официален за ООН. В тригодишен срок от влизането на закона в сила заварените на работа държавни служители с дипломатически ранг трябва да покрият изискването за висше образование със степен Магистър.

Законът урежда и реда за кариерното развитие от аташе до посланик, атестирането на служителите, дългосрочното им командироване и задгранично назначение.