/ ThinkStock/Getty Images
Посетителите в музей в Гранд Каньон били изложени на радиация 18 г.?
100763
Посетителите в музей в Гранд Каньон били изложени на радиация 18 г.?
  • Посетителите в музей в Гранд Каньон били изложени на радиация 18 г.?
Посетителите в един от музеите в Гранд Каньон може да са били изложени на завишени нива на радиация в последните 18 години. Това твърди бивш служител на Националния парк, според когото от близо две десетилетия в сградата на музея е имало три необезопасени кофи с уранова руда, до които посетителите и служителите са имали достъп.
 
Елстън Стивънсън разказва, че след негови сигнали кофите с рудата били премахнати, но впоследствие ръководството на Националния парк опитало да покрие случая, вместо да предупреди всички посетители и служители, които някога може да са имали контакт с кофите. Твърденията на Стивънсън предизвикаха бурен дебат между различни експерти в САЩ на тема доколко е опасна урановата руда и имало ли е опасност за посетителите.
 

Елстън Стивънсън доскоро работел като мениджър по сигурността в Националния парк „Гранд Каньон” в американския щат Аризона. В началото на февруари Стивънсън изпраща имейл до всички настоящи служители на парка, в който им съобщава, че най-вероятно са били изложени на опасни нива на радиация в последните години, а ръководството на парка не ги е уведомило.
 
Според разказа му, през юни миналата година Стивънсън открил три кофи с уранова руда, които били разположени в близост до експонатите в един от музеите в парка. След кратко разследване той установил, че кофите са там поне от 2000 г. и служителите и посетителите на музея са имали контакт с тях през цялото време. На сигнала му се отзовал експерт от парка, който извършил измервания и установил нива на радиация многократно надвишаващи допустимата норма.
 

Високите нива обаче били измерени само непосредствено близо до кофите, не и в останалата част на музея. В крайна сметка, след няколко дни ръководството взело мерки и изхвърлило кофите в близка уранова мина, от която и вероятно са дошли първоначално. Според разказа на Стивънсън обаче служителите нямали нито нужната екипировка, нито познания как да процедират – пренесли кофите с обикновени гумени ръкавици и дръжки от бърсалки за под. Транспортирали ги до мината с открит пикап, след което върнали празните кофи обратно в музея.
 
Стивънсън твърди, че след това многократно отправял молби до ръководството на парка да предупреди всички, които евентуално са имали контакт с кофите, но по думите му ръководителите избрали да си замълчат за случая. Той допълва, че лично е виждал групи ученици, които са имали близък контакт с кофите.
 

От ръководството на парка заявиха, че са започнали разследване, в което участват и здравните и служби в щата Аризона. От вътрешното министерство на САЩ също излязоха с официално съобщение, че измервания на място не са установили завишени нива на радиация в музея, така че понастоящем няма никаква опасност за посетителите и служителите на парка.
 
Случаят обаче предизвика спор между различни експерти по темата доколко опасна е урановата руда. Физикът Крег Литъл например коментира пред "USA Today", че необогатената уранова руда излъчва съвсем слаба радиация и няма причина за безпокойство: "Това е просто кофа с камъни. Да, не бих сложил креватчето на детето си отгоре, но нищо повече".
 

Моди Уецлър – професор по химия от университета в Клемсън, също твърди, че рудата излъчва най-безвредния тип лъчение с алфа частици, които са опасни при поглъщане или вдишване, но се абсорбират лесно дори от въздуха или външния слой на кожата. Уецлър допълва, че на практика е нужно да погълнеш или вдишаш рудата, за да си навредиш.
 
Други експерти пък оспорват данните на Стивънсън за многократно завишените нива на радиация, но не са категорични дали при продължителен престой в затворен съд урановата руда не е в състояние да излъчва по-силно лъчение.
 
От ръководството на парка допълват, че няма да дават допълнителна информация поне докато не приключи разследването.