Поливат парковe и градинки на София от кладенци
Поливат парковe и градинки на София от кладенци / Sofia Photo Agency

Чрез възстановяване на съществуващи и изкопаване на нови сондажни кладенци ще се създаде нова поливна система за паркове и градники в София. Това съобщи директорът на дирекция "Зелена система" към Столичната община Любен Божков пред комисията по екология в общинския съвет. Той уточни, че до края на годината ще има три сондажни кладенеца в централната градска част, а следващата година още 10, от които да се черпи вода за зелената система.

Божков уточни, че много от съществуващите сондажни кладенци са незползваеми и че на много места в града няма такива. Той посочи, че по тази причина в Ларгото и в Борисовата градина зелените площи се поливали или от водоноски или с питейна вода, което е забранено. Божков съобщи още, че догодина ще има активна подмяна и реконструкция на пейки, алеи, спортни площадки и детски съоръжения в парковете. В същото време призна, че състоянието на парковете в столицата не е добро. Освен това подчерта, че дърветата в София масово стареят, а засаждането на нови не било със същия темп.

Заместник-кметът по околна среда Мария Бояджийска информира, че до края на октомври се очаква да приключи концесионният анализ за Западния парк, въз основа на който Общинският съвет да реши дали и при какви условия да обяви процедура за отдаване на парка за частно стопанисване. По същия начин щяло да се процедира и за Северния парк. Освен това Общината имала програма за възстановяване на парковете "Лебеда" и "Братската могила", каза още тя.

Общинският съветник от СДС Николай Желев настоя за проверка как са изпълнени договорите за косене на междублокови пространства, защото според него има и дъмпинг, и корупционна практика, коренящи се в косенето на по-малко от заплатените площи. Той призова инспекторатът да прави внезапни проверки. Мария Бояджийска каза, че не са задоволителни отчетите, които тя е поискала по въпроса.

Като цяло комисията по околна среда в градския парламент реши да се направи всичко необходимо за премахване на строителните складове пред входа на зоопарка на "Симеоновско шосе" дори с прекратяване на договора със фирмата-собственик и пространството там да се ползва само за паркинг за посетителите на Зоологическата градина. За основен ремонт на тоалетните в зоопарка ще се изразходват 800 000 лв., защото сега са в окаяно състояние, допълни заместник-кметът Мария Бояджийска.