Бойко Борисов покани по телефона президента на Азербайджан Алиев да посети страната ни
Бойко Борисов покани по телефона президента на Азербайджан Алиев да посети страната ни / БТА
Премиерът Бойко Борисов отправи покана към президента на Азербайджан Илхам Алиев да посети България в началото на новата година, информираха от пресслужбата на МС. Двамата проведоха телефонен разговор, след като по-рано днес българският министър-председател Борисов и посланикът на Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова посетиха КС „Петрич“, от където преминаха първите количества природен газ от Азербайджан за България. Тази диверсификация стана възможна благодарение на добрия диалог на най-високо ниво между премиера Борисов и президента Алиев.

„Булгаргаз“ със заявка в КЕВР за по-ниска цена на природния газ за януари

„В рамките на телефонния разговор премиерът Борисов и президентът Алиев се поздравиха по случай настъпването на 2021 година. Министър-председателят Бойко Борисов посочи отличното сътрудничество между България и Азербайджан на всички нива, като специално акцентира върху значението на взаимодействието в културната сфера. В отговор на отправената покана от премиера Борисов - Алиев да посети България в началото на новата година и лично да разгледа модернизираните компресорни станции, президентът на Азербайджан беше категоричен, че с радост ще осъществи визитата възможно най-скоро“, се казва в съобщението за медиите.

„Днес е впечатляващ ден за двустранните отношения между България и Азербайджан. Правим важна стъпка за енергийната диверсификация не само на България, но и на Европа - около това се обединиха министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Бойко Борисов изтъкна, че с азербайджанския газ страната ни постига цялостна диверсификация – както на произхода, така и на трасето. Премиерът изрази увереност, че България и Азербайджан имат потенциал да задълбочат търговското си и енергийно сътрудничество, така че повече азербайджански газ да достига не само региона, но и Европа.

Източник: МС