От днес България получава газ от Азербайджан
От днес България получава газ от Азербайджан / iStock/Getty Images
Азербайджан започна търговски доставки на газ за Европа по Трансадриатическия тръбопровод, предава TACC, като се позовава на съобщение от енергийното министерство в Баку.

Уточнява се, че доставките, изчислени за 25 години, предвиждат износ на повече от 10 милиарда кубически метра. м азербайджански газ за Европа, от които 8 милиарда кубически метра ще получи Италия, 2 милиарда кубически метра ще бъдат получени еднакво от Гърция и България, останалите ще бъдат получени от "съседни пазари".

От 31 декември България ще получава природен газ от Азербайджан (ВИДЕО)

„Днешният старт на транспортирането на каспийски газ до Европа е логичен резултат от примерното сътрудничество между партньорски държави, компании, международни финансови институции, както и от постоянната подкрепа на правителствата на САЩ, Великобритания и ЕС за Южния газов коридор“, заяви Министерството на енергетиката.

На свой ред Държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR) съобщи, че газът вече е влязъл в газоразпределителните мрежи на Италия, Гърция и България.

Азербайджанската компания обяви също, че вторият етап от проучването на пазара за разширяване на Трансадриатическия газопровод и увеличаване на капацитета му от 10 милиарда на 20 милиарда кубически метра газ годишно ще започне през лятото на 2021 г.

Трансадриатическият тръбопровод (TAP) е последният сегмент от Южния газов коридор (SGC), интегрирана тръбопроводна система, която включва също газопроводите от Южен Кавказ и Трансанадол. Изграждането на ТАР с дължина 878 км и цена от 4,5 милиарда евро започна през май 2016 г.

Акционерите на тръбопровода са британската компания BP (20%), азербайджанската SOCAR (20%), италианската Snam (20%), белгийската Fluxys (19%), испанската Enag (16%) и швейцарската Axpo (5%).

Източник: „Фокус“