По-рядко купуваме „Каско” за колата; пестим за пенсия със застраховка
По-рядко купуваме „Каско” за колата; пестим за пенсия със застраховка / снимки: БГНЕС, архив

Българите по-рядко застраховат автомобилите си. Намаляват приходите на застрахователите от доброволните полици „Каско”, сочат данните на Комисията за финансов контрол за периода януари-октомври 2013 г.

Спрямо същия период на миналата година се отчита спад от 2,14% на общия премиен приход от тази полици. През първите десет месеца на 2012 г. приходите от „Каско” са 348,63 млн. лв., докато за същия период на 2013 г. намаляват до 341,2 млн. лв. За сметка на това обаче компаниите увеличават приходите си от задължителната „Гражданска отговорност” на шофьорите. Сключените за първите десет месеца на 2013 г. такива полици са на обща стойност 430,8 млн. лв., което е ръст с 9,55%. Ръст има и при застраховките за имущество.

Общо при полиците „Пожар и природни бедствия” и „Други щети на имущество” премийните приходи за десетмесечието на 2013 г. нарастват с 1,29% до 204,4 млн. лв. Като цяло премийните приходи на компаниите от общото застраховане нарастват с 5,08%. Това е много по-добър резултат спрямо същия период на 2012 г., когато имаше спад от 2,3%, отбелязва в. „Стандарт”.

Данните на Комисията за финансов надзор показват още, че българите започнаха да спестяват повече пари за пенсия с дългосрочни застраховки „Живот”. От началото на годината до края на октомври са сключени застраховки „Живот” за пенсия или рента на обща стойност над 47,9 млн. лв. Това е със 125,55% повече спрямо първите 10 месеца на 2012 г., когато общият премиен приход от тези полици е 21,25 млн. лв.

Увеличеното търсене на застраховки „Живот” вероятно се дължи и на възможността с тях хората и фирмите да пестят данъци. Гражданите може да намалят данъците си с 10%, като дадат до 10% от годишния си доход за застраховка „Живот”. Същото правило важи и за доброволните вноски в частен пенсионен фонд. Така общо хората може да намалят с 20% данъка върху годишните си доходи. За да се възползвате от това облекчение за доходите от 2013 г., вноските в застрахователните дружества и пенсионните фондове трябва да се направят до края на годината. А последният работен ден за 2013 г. е на 30 декември. След това през 2014 г. в годишната данъчна декларация трябва да се опише какви лични вноски за пенсия или застраховка са направени и хазната ще върне част от платените през 2013 г. налози.

Фирмите също могат да спестят данъци, ако направят застраховка „Живот” на работниците си. Законът признава за разход по 60 лв. на служител месечно, върху които фирмите не дължат данъци. Както за хората, така и за фирмите няма значение дали вноските за застраховки са правени регулярно през годината, или ще се платят накуп в края й.

Като цяло животозастраховането през 2013 г. бележи значителен ръст от 20,45%. Събраните премии от всичките видове застраховки „Живот” са 245,7 млн. лв.