Пламен Галев: Срещу нас няма повдигнати обвинения
Пламен Галев: Срещу нас няма повдигнати обвинения / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Срещу нас няма повдигнати обвинения, съобщи лично Пламен Галев на излизане от Националната следствена служба, където братя Галеви (Пламен Галев и Ангел Христов) пристигнаха за изясняване на причините за тяхното издирване. След като беше разпитан от следователи, Пламен Галев заяви, че е представил статистика за своите фирми, от която става ясно, че бизнесът на братята е напълно легитимен.

Галев отрече срещу него да има образувано досъдебно производство за пране на пари и допълни, че е научил за вчерашните акции на МВР от медиите, тъй като през целия ден бил на бизнес срещи с Ангел Христов.

Според Пламен Галев основният виновник за полицейските акции и твърденията срещу тях е шефът на полицията в Кюстендил Чавдар Караджов: Питаха ни какви са ни фирмите, какво работим. Не сме се крили. Основният виновник за целия този цирк, който става, е шефът на Областна дирекция „Полиция” в Кюстендил Чавдар Караджов. Той казва, че сме призовани по надлежен ред, което е пълна лъжа. Той се обади онзи ден по телефона и ни попита дали може да минем при него на другата сутрин, без да казва дали има нещо, дали трябва да си вземем адвокат. И точните му думи бяха: „Какви адвокати”. Ние не отидохме, той не ни е казвал, че трябва да ходим, какво да си говорим с него? МВР не са виновни, виновен е Чавдар Караджов, защото, ако беше казал да дойдем, да си вземем адвокати, щяхме да дойдем, ние не сме се крили. Те, когато им е удобно, почват да измислят някакви такива страшни акции, каквито направиха. Мисля, че това беше демонстрация на сила. В 8,30 вечерта в сряда бяхме в града, имахме си работа през деня. Научаваме от медиите. Никой не ни е пращал призовка, както казват, че по надлежния ред сме привикани. Снощи се прибираме, намираме протоколите за обиск, нямаше никаква призовка, нямаше нищо. От офиса не са взели нищо. Нямаме авто-къщи.

По думите на Пламен Галев разпитът в НСлС е бил свързан с бизнеса им, който се оказал напълно легитимен. Той допълни, че по този начин е възможно МВР да отклонява вниманието от други вътрешни теми и проблеми.

Наркотиците, открити по време на акцията, не са свързани по никакъв начин с братя Галеви. Пламен Галев добави, че не се притеснява от бъдещи разпити или обвинения, тъй като във фирмите му няма никакво доказателство за незаконна или престъпна дейност.

Ангел Христов отрече да е бил викан официално на разпит от НСлС и беше категоричен, че не е имал предварителна информация за акция срещу фирмите на братя Галеви. „Не знаем какво търсят, защото пише, че не са намерени неща, които да ни уличават в някакъв вид престъпление. Искаме да ни разпитват, те не искат. Претърсван е един офис, който е на счетоводна къща, която обслужва нашите интереси, не са намерени неща, които да ни уличават в престъпление”, обясни Христов.