Братя Галеви учудени, защо министърът не се е защитил
Братя Галеви учудени, защо министърът не се е защитил / снимка: Sofia Photo Agency
До преди няколко месеца малко хора извън Дупница бяха чували за двамата бизнесмени. Те обаче влязоха в светлините на прожекторите, когато се срещнаха с тогавашния вътрешен министър Румен Петков, за да му предадат важна информация. Посредник на срещата беше бившата барета Алексей Петров, който се оказа секретен сътрудник на българското ФБР. Румен Петков беше атакуван и си замина заради тази среща с оперативно интересните лица братя Галеви. Имената им се въртяха в медиите, вътрешната комисия и парламента като производители на синтетични наркотици. Логичният завършек на целия скандал беше оставката на министъра на вътрешните работи. Алексей Петров вече официално работи в ДАНС, а братя Галеви си живеят в Дупница, правят ремонт на училища и в интервю за предаването „Пропаганда” казват, че никога повече няма да подадат важна за държавата информация.

След като Пламен Галев и Ангел Христов станаха част от политическия живот или поне причина за някои промени в него, в ефира на Дарик те коментират политиците и политиката.

Ангел Христов за партньора си Пламен Галев: „Лидер. Аз съм човек, който се съобразява с дисциплината и съм му повярвал, защото е човек лидер, на който мога да имам доверие изцяло, без да се притеснявам. Обсъждаме нещата заедно. Когато сме на различни мнения, вземам неговото мнение, защото знам, че няма да ме подведе.”

Пламен Галев за Ангел Христов: „Сериозен. Има много точна преценка, за хора. Никога не е прибързал. Аз съм по-емоционален. Той има много точна преценка.”

Моментът на срещата. Мина повече от месец от този скандал. Сега, като се връщате назад, съжалявате ли за тази среща?

Галев: Не. Единственото, което ни учудва, е защо не можа да се защити министърът. Министърът можеше да се защити прекрасно. Защото по наша информация разработката е била с псевдонима „Бизнесмените”  и лично ген. Танов - по негово време е приключена - е подписал, че в разработката няма данни за извършено престъпление срещу нас и няма данни за съпричастност към търговия или продажба на наркотици. И министърът, ако се беше защитил правилно, можеше да каже, както ние искахме от ген. Танов. Нека да кажат, защото не им прави чест. И на Минчо Спасов - или не се е запознал с разработката и ги говори наизуст тези неща. Вътре много ясно е написано, но ако го бяха казали, излиза, че ние не сме никакви оперативно интересни лица и министърът не се е срещал с престъпници. Можеше да се защити и нямаше да има скандал. Лично Танов много добре знае, вижте го колко е долен, големият български генерал , знае, че е така, той го е подписал, и въпреки това най-нагло говори.

Срещу вас е имало разработка – „Бизнесмени”, и генерал Танов като шеф на ГДБОП е подписал, че няма данни…

Галев: Танов е подписал справката за прекратяване и много ясно вътре е казано, че мотивът да се прекрати справката е, че няма данни за престъпление. Нека да каже, че не е така. Вижте колко са двулични всички политици. 

 Кои всички?

Галев: Всичките, които бяха в комисията. Ако Танов ги е заблудил, да се викнат и нека да видят, но никой не го казваше това, защото по този начин Румен Петков ставаше невинен – той с кого се е срещал, с някакви хора.

За какво потърсихте среща с министъра?

Галев: Получихме информация, която считахме за важна и сме я казали на министъра.

Христов: Споделихме първо информацията с Алексей. Според него беше най-добре информацията да се предаде на най-високо ниво.

Галев: Лично на министъра.

Христов: Вижте, нещата как се развиха след това. Считаме че е бил прав Алексей. Защото щеше да се изнесе и поводът за тази среща, която се проведе, което е несериозно. Един генерал става мъж със самочувствие на голям оперативен работник и започват да бият тъпана. Не става така.

Достатъчно сериозна ли беше тази информация, която вие му дадохте. Сега виждате ли да има развитие по нея?

Галев: Това не можем да го коментираме сега. Ние каквото е било сме го казали. Не сме като тези смешни генерали – Танов и Атанасов, да си говорят. Това са сериозни неща и човек, който се има за някакъв професионалист, не бива да ги коментира в медиите, да ги вади в медиите и да постига свои цели. Явно им е свършил работа, защото това беше техният коментар – че информацията е била достатъчно сериозна, за да вземат отношение по нея.

Срещата беше ли документирана? Изписа се много и за това.

Галев: Според нас би трябвало да е била. Къде са записите е друг въпрос. Ние не вярваме, че министърът няма да документира срещата и ще дойде така. И когато сме правили срещата, сме били спокойни от това нещо. Все пак ние сме бивши служители, знаем ги тези неща.

Христов: Ако бяхме ние, щяхме да я документираме. Дали е била или не…

Следите ли какво се случва сега – структурните реформи, уволненията, назначенията?

Галев: Следим, но това не е наша работа. Новият министър си ги взема тези решения - кои назначава, кои не назначава.

Христов: Имаше коментар, че братя Галеви кадруват в министерството. Несериозно е – двама братя от село да кадруват в министерството.

Как ще коментирате новия министър?

Галев: Много е рано да се коментира. Това, че слага някакви хора – нормално е – идва нов министър, слага нови хора. Не можем да кажем какви са му мислите, какво иска да направи.

Ако имате някаква важна информация, бихте ли го потърсили?

Галев: Никога повече. Никого. И те ще патят от това нещо всички държавници. Дали ще бъде министър Петков, Миков, Атанасов, или някой друг, никога повече.

Обидени ли се чувствате?

Галев: Ако сте на наше място, как ще се чувствате. Те си постигат политическите цели на гърба на други хора.

Христов: Това, че е политическа сглобка, ни стана ясно оттам, че знаят, че има разработка, не докладват тогава, визирам ген. Танов. По това време тече някаква разработка срещу нас, дали ще се окаже, че има някакъв състав на престъпления или няма, това във времето ще се установи. Но когато е срещата – ние сме оперативно интересни лица. Защо той не стана да каже на прокурора тези лица са оперативно интересни, министърът прави среща с тях, какво беше на тази среща. Въпреки че съм сигурен, че той е запознат и знае темата на срещата.

Галев: Това не им прави чест. И затова ще си останат винаги такива мижитурки. И когато дойде удобното време, министърът се среща с двама престъпници.

Христов: Обаче се оказва, че не сме престъпници, защото няма състав на престъпление.

Галев: Танов го е знаел това. Дори когато го изнася след две години, той го е знаел, той лично е подписал тази разработка да спре. Като беше против и ние сме такива, защо подписа да спре. Нека да обясни на обществото.

Чувствате ли се използвани?

Галев: Не. Така сме мислили тогава. Аз казах, сега каквото и да мине, ще си мълчим.

Това, което казвате, е много страшно?

Галев: Не сме само ние така. С нашите имена се занимават, но има много хора, които каквото и да чуят ще кажат утре, като отида, да ни разтягат по медиите и да си мият ръцете. Не тези ли хора да им казваш нещо.

Христов: Алексей е човек с авторитет и с опит, той е бил служител на поделението за борба с терора, не е случаен човек. Той може да се защити, каквото и да стане на тази среща, каквото и да е следващото развитие. Но представете си даваме информация на човек, който е от банковия сектор, човек, който си ходи с папката, обикновен човек. Този човек как ще се чувства на мястото на Алексей, като го осветлят, че е такъв.

Галев: Не е станало нещо, не са извадили някаква информация.

Христов: Ако това касаеше икономиката и друг човек присъства на срещата, не само министърът и Алексей, другият човек как ще се чувства?

Вие не вярвате в държавата ли?

Галев: Не вярваме в хората. Просто тези хора не са за там и никой сега не може да ни обори. Според вас ген. Танов става ли за шеф на НСБОП – човек, който вади това, което е научил служебно, като генерал. И я използва, за да се прави на някакъв. Другият смешник – Атанасов, може ли такова нещо? Той нали казваше, че тук някъде се прави, отивай веднага и казвай къде какво се прави. Не само по медиите да ходи и такива половинчати неща. В ДЕА имало досие за нас. Заявявам най-категорично, ако ДЕА (Американската служба за борба с наркотиците) показва на Атанасов какво става, трябва да закрият и ДЕА. Проверете в ДЕА, тези двамата имат досие там. Това казва Атанасов. Но да не се изказва неподготвен. ДЕА да не му е тук – НСБОП или някоя друга смешна българска служба.

Христов: От ДЕА не мятат папки през прозорците, за да знае той какво става в ДЕА.

Галев: Ако Атанасов започне да научава тайните на ДЕА, тази служба директно трябва да затваря. 

 Казвате, че и други хора като вас вече няма да дават информация, ако е достатъчно важна. Как се променят правилата на играта?

Галев: Просто си става каквото има да си става. Те искат да се борят с някаква престъпност или с някакви явления, някакви събития. Как да се борят, те ще отгатват ли българските служби или трябва да има навсякъде очи и уши. Това да подслушваш телефони, не значи, че научаваш нещо. Виж, че хората ходят с по десет телефона. Един от начините е точно такъв – те трябва да имат хора насам-натам. И друг някой,ако чуе нещо, как си представяте, че ще работи. Българските служби са тотално осакатени. Не да се правят промени, всичко е съсипано. Никой не иска да помага на българските служби. И не иска да им помага, защото информацията, която получават различните генерали, започват да я ползват не в интерес на държавата, а в политически интерес. Просто си гонят свои цели и отиват и казват на някого „Добър ден, виж какво има за теб”. Или в утрешния ден, когато е удобно, в някой медии излиза генерал Атанасов или Танов и казва "Вижте тук какво имам", без да му пука какво ще се получи. Затова нямаме служби. Докато не се осъзнаят тези хора, няма да има ефективна борба. Не мерки да взимат, каквито мерки и да взимат. Каквито и реформи да си правят. Те в момента боядисват стените – ти ще си тука, аз съм тук, ти там. И какво?

Христов: Старият казионен принцип: всичко мокро е чисто и всичко боядисано е ново. Не става така.

Галев: Отговорността е тяхна.

Христов: Може би са намерили точната формула. Ако са я намерили, резултати не бива да се очакват по-рано от 6 до 8 месеца. Докато мине една разработка, да се вземе отношение по нея.

Говорихте ли си с Алексей Петров след всички тези неща. Как той коментира това, че го извадиха "на светло"?

Галев: Не сме се виждали. Само се чухме по телефона, тогава малко на майтап. Това беше, не сме се виждали, чували. Само така приятелски се чухме. Сега, като е офицер на ДАНС и се срещнем, утре ще кажат, че и той се среща с престъпници. Ходете обяснявайте после. Аз ви казвам –това е нашата информация, обаче не смеят да я извадят, защото на тях им трябва такъв образ

Христов: Те ангажират Европа с това тяхно лично мнение. Не може да обясняваш на европейците, че има престъпност, министърът се среща с престъпници и Европа да има доверие в българското правителство. Как да има? Те сами си залагат такива капани – и сега излиза, че ние сме оперативно неинтересни, защото разработката сочи това. Хората нямат участие към престъпно деяние. Европа ще каже тия или са подкупили полицията, или съда, или някой не си върши работата. И в трите случая държавата страда от интересите на дребни политици.

Галев: Затова народът ги наказва. Дойдат избори и хайде довиждане.

Народът според вас разбра ли?

Галев: Мисля, че е разбрал.

Христов: Тези, които са работили в службите и имат понятие от оперативна работа, са разбрали.

Галев: Иначе народът може и да не е разбрал, но той усеща лъжците. Атанасов нали беше генерал, стана депутат. Неговият шеф Костов от премиер с мнозинство вижте докъде стигна. Но никой от тях не си задава въпроса къде грешат. Защото имат двоен стандарт. Хората това го усещат, може да не знаят подробности, но ги виждат.

Ще ви кажа с какво впечатление остават хората –вие сте двама престъпници, за които още не са събрани доказателства и сте се срещнали с министъра, за да се разберете. Вие му казвате важна информация, той ви оставя да си работите.

Галев: При всичките тези скандали, понасям скандали от 1997 година. След това имаше постоянно, онзи смешен кмет, предния, кой каквото му е неудобно и той ни прави мафиоти. Колко години й трябват на тая държава да събере някакви доказателства, че не знам точно. И понеже създават фалшив образ, а същевременно нямат грам доказателства, и после в Европа се чудят какво правим. Казват там има такъв и такъв. Това им казвахме – като имат нещо, да го извадят. Иначе най-лесно е да кажат тия са такива, нормално медиите го поемат това нещо, защото става новина и тръгват нещата. И от Европа после започват да ги натискат. И те си патят от това. Ние не сме политици. Дали ще ми кажат, че сме бандити или не знаеш ли колко ми пука. Пука ми от приятели, пред които не искам да се изложа.

Приятелите ви промениха ли си отношението?

Христов: Всички, които ни познават, знаят, че това е скалъпена история и няма за какво да се притесняват и да променят отношението си.

А вашият живот, бизнес пострадаха ли от тази среща, от медийния интерес?

Галев: В нашия бизнес много конкурентни фирми, ние им знаем игрите, сега им се получава много удобно. Ние знаем някои от тях, че даже са подпомагали финансово някои медии. Но заявявам: няма да им минат номерата. Ще намерим начин и пак фирмите ни ще вървят. Когато наша фирма или такава с наше участие се яви на някой търг, макар че отговаряме на всички изисквания, нали знаете какво ще се получи. Вие виждате колко са смешни. Този Пламен Юруков копира Иван Костов. Същият този, седнали в Халкидики, и вижте колко са нагли, те искат да направят геноцид срещу определени фирми. Не трябвало определени фирми да играят на търговете. Тоя вуйчо от къде идва? Той продаваше кафе. Контрабандист на кафе беше, за него така се говори, че голяма част от кафето е влизала ей така. И сега казва, че определени фирми не могат да влизат в политиката. Ти, вуйчо, откъде дойде? И вие медиите го отразявахте това, знаете го. Че определени фирми не трябва да бъдат допускани да печелят държавни поръчки. Ако тая фирма си има някакво закононарушение или неплатени данъци, си има ред, как така той ще решава? Това какво говори? Ние ще направим страхотни скандали, ще викнем и чужди медии, само ако ни лишат някъде. Въобще не си мислете, че за нещо ще им отстъпим на тия. Ако има нещо, има си закони в тази държава. Но ако си мислят заради определени имена и такива скандали, които ползват, фирмите ни да не участват някъде, са се объркали всичките.

Христов: Атанасов беше в истерия по едно време, как може хора, визирайки нас, да печелят държавни поръчки. Е, какво лошо има.

Галев: Ние се явяваме с фирмите, фирмите са си законни, имат си минало.

Христов: Има обороти, с които да участва на тия конкурси и ги печели.

Има ли конкурси, на които вече са ви отказали да участвате?

Галев: Засега няма, но това неминуемо ще се случи. Но да знаете, ще си търсим правата с всички законни методи. И такъв шум ще вдигнем, те какво си мислят? И не само в България. Ако нещо не отговаряме на някакви изисквания, не е никакъв проблем, отиваме си и чао. Те не са загрижени толкова за нещо, просто те изпълняват поръчки. Това е цялата истина.

Ядосани ли сте?

Галев: Не сме ядосани. Ние сме просто по-емоционални и така го казваме. Изобщо не сме ядосани. Народът ще ги накаже тези хора, те трябва да спечелят народа. Колкото и да викат против нас, или други, те са същите. Не са по-различни от предните.

Като дойдат изборите, гласувате ли?

Галев: За първи път сега, на местните, гласувахме.

На парламентарни избори, за президент?

Галев: Не. Защото не искахме да гласуваме.

Пари давате ли за политически кампании?

Галев: Не, много се спекулира с това нещо. Ние не сме давали никога на нито една партия. Един-единствен път дадохме на Първан Дангов, за да си плати гласовете на ромите. И с нетърпение пак го питам кога ще ни съди. Каза, че това не е вярно и ще ни съди. Пак питам, кога? Аз искам Дангов да ни съди, за да видите какъв цирк ще стане в съда.

Имате ли идея да направите ваша партия?

Галев: Не. Опазил ни Господ. Вижте какво нещо е политиката.

 Има ли нещо, което ви тежи на съвестта?

Галев: Толкова дълбоко не сме мислили.

Христов: Изборът на Дангов, че целият град го изстрада, това не мога да си простя. Днес го гледам на една снимка във вестника, направо ще изям вестника, това ми тежи.

 Не сте ли искали някой път да зарежете всичко в България, да заминете някъде и да започнете на чисто?

Галев: Ние сме имали много такива възможности, но тук си ни е добре.

 Въпреки всичко.

Галев: Какво въпреки всичко, какво е станало.

Христов: Тук, че някакви местни олигофрени ни набедиха за ... те хванат нещо и го дондуркат, докато се изхаби, защото няма други новини. След това се появява нещо ново, захващат се с него. Това са в България новините.

Прави впечатление, че наричате всички политици папагали, олигофрени, малоумници и други такива неща. Не се ли притеснявате от серия искове. Например, да ви съдят за клевета?

Галев: Не, директно да ни съдят. И ние започваме да ги съдим. Ще си платим за каквото ни съдят и ние ще ги съдим. Ние мутри ли сме, наркотрафиканти ли сме? Те като ще ни съдят и ние същото.

Вие мислили ли сте да съдите за клевета?

Галев: Не, обаче ако те заведат, ние ще заведем пет-шест. Дангов най-редовно ни нарича "мутри, мафиоти, престъпници". Той на мен ми прилича на евнух, на скопец. Така че може да ме съди и затова.

Христов: Една злобна жена в мъжки дрехи. Това е Дангов.

 Обикновените хора се притесняват да говорят така за политиците. На вас от къде ви идва силата да им казвате нещата, които си мислите?

Галев: Първо, ние не сме служили в някакво ТКЗС, за да... нали. Поделението, където е било... там не са били бабички... Целият ни живот е бил така.

Христов: И в това поделение служиха бабаити хора. Ние не се имаме за ..., за да се притесняваме от някой. Те ще ни съдят, ние ще ги съдим, какъв е проблемът.

Галев: Те мислят, че те ще атакуват и понеже е там някакъв си политик, ние тук трябва да припаднем и да кажем „Извинявай, да, ние сме мутри, ти си най-добрият политик". Изобщо да не си го помислят, че ще тръгнем назад. И не сме само ние. Хората им е дошло до гуша, и ще им казват истината, колкото и да ги боли.

Готови ли сте да отмъстите за това, за целия този имидж, за всички компромати?

Христов: След четири години ще ви поканим да видите как сме отмъстили. След четири години толкова неща ще направя, че тези трябва да се крият.

Галев: Искам да кажа, ей сега целият екип да си тръгне от общината, за шест месеца е свършено толкова, колкото не е свършено за 20 години. Мога с факти да говоря.

Христов: И е свършено със средства, с които разполагаха и те. С помощта на държавния апарат, с помощта на общинския апарат, с нещата, с които те са разполагали. С тия неща сме го направили.

Галев: Ние никога не ме мислили да се занимаваме с тия неща, но нуждата ни принуждава. Дупница пропада, има градове, които са си добре. Но в определени ресори, държавата си работи добре. Не могат да се оплакват. Ето и парите от Европа, и заради парите от САПАРД, пак си го правят нашите глупаци. Нашите нарочно отиват в Европа, при Европейската народна партия, при незнам си кой, да топят своите конкуренти.

Христов: А същите тия крадат чрез техни фирми от същия САПАРД, от същите програми, които идват. Това са демагози страшни.

Галев: Но народът ги познава. Страшно се радвам като дойдат избори и кажат, че 35 % са излезли да гласуват. Тогава умирам от кеф.

Водещ: Ще коментирате ли политици? Станишев.

Галев: Млад човек. Проблемът е, че има доста лобита в БСП и той опитва да балансира, а същевремнно вече налага своето. И това не изнася на много хора. БСП сама ще се свали, те иначе не могат да я свалят, но ако продължава така, сама ще се свали.

Водещ: Доган.

Галев: Много умен човек. Това е вече политик, колкото и да ги боли. Доган е философ човек, добре познава материята на политиката. Вижте, че ДПС досега не е имало нито един скандал вътре в партията. Напуснали са само един-двама души. Това говори, че си е лидер от класа и хората му вярват и работят.

Христов: Политик.

Водещ: Георги Първанов.

Христов: Единственият неопетнен.

Галев: Да, той като президент. Друго щеше да е ако е в изпълнителната власт, тогава можеше да се получи нещо, но засега не може да се каже лоша дума. Опитва се да балнасира. Много е сложно.

Водещ: Сакскобургготски.

Галев: Аз тоя човек не го разбрах. Нито какво искаше да каже, нито какво мислеше. Много се надявах. Мислехме, че ще дойде с едно западно мислене, харизматична личност, цар, бивш. Но, или не го разбраха българите, или той не разбираше България. Виждате, той изкара един мандат така леко-леко.

Водещ: Михаил Миков.

Галев: Чули сме го като политик от БСП, но никакви впечатления. Не го казвам от притеснения, че е вътрешен министър, но въпросът е, че няма как да го коментираме, той е бил в правната комисия ли, там къде е бил.

Водещ: Татяна Дончева.

Галев: И на нея й е трудно, като на Атанасов. Там по редица причини. Знаете ги, за тишината... Трябва в политиката да влязат нови хора, всички, които сега са там, са се заразили. А най-интересното е, че никой от тях не се осъзнава. И си говорят, ходят, мислят. И мислят, че като плюят опонентите ще стане нещо.

Водещ: Моделът Дупница може ли да проработи на национално ниво?

Галев: Не, не сравнявайте един град с една държава. Това е несравнимо. В града проблемите са ясни и точни – имаш да правиш детски градини, това, това. В държавата нещата са много по-различни.

Христов: Дупница е малък град. Познаваш какви са проблемите, познаваш кой може да реши този или онзи проблем. Насочваш се към него. Не мога да дам оценка на държавата, може би някой, който познава по-добре държавата, може да даде оценка. На нас не ни е такова нивото.

Галев: Сега смятаме, че ще стане модерно всеки да си прави партия. Близките години ще има една каша. Всеки от по-крупните бизнесмени ще се опита да яхне политиката, ще си направят партии. И чак когато този етап отмине и видят, че политиката е сложно нещо, единствена на сцената ще остане ДПС, колкото и да ги боли всички. През всичките тези години, докато всеки бизнесмен пробва неговата си партия, да види, че това не е лесно, чак тогва може би ще поникнат нови...

Христов: Но за политици трябва хората да учат. Това не е само призвание, това е и наука.

Водещ: Как ще изглежда животът ти без твоя партньор?

Галев: Не знам, не мога да кажа, никога не съм си задавал този въпрос. Ние от 20-годишни сме заедно. Всичко е станало толкова случайно, и събирането ни в баретите, и отиването ми на мен там, на него там.

Христов: Много философски отговор трябва да се получи, а ние не сме философи, ние сме практици.

Водещ: Чували ли сте за себе си, че сте поръчани, че нещо може да ви се случи?

Христов: Не, но си правим изводи, че сме поръчани. Не както ти имаш предвид, да ни поръчат нещо да ни нагласят, а че сме поръчани на прокуратура, на някави институции, и то на някакво никакво ниво.

Галев: Личното отношение си личи. На окръжния прокурор Камен Пешев. Той живее и ляга с нас. Той, ако беше толкова активен, да не хаби по нас сили и енергия, щеше да отчете сума дейност. Той беше викал тук кой ли не да ги разпитва, кара ги да не казват.

Водещ: От кой са поръчани братя Галеви?

Галев: Е, това... Можеш ли да знаеш къде на някой не му изнасяш.

Христов: От хора, на които са нарушени интересите. От бивши управляващи на местно ниво.

Галев: Те си мислят, че са тайни. А всичко се знае, поне в голям процент. Но дори и да поръчваш нещо, като го няма началото на тази поръчка няма как да стане. Викат ни в Национална следствена служба на столично ниво и една следователка, много надъхана, тогава и убийства ни приписваха, казва „Аз съм убедена”, аз и казвам, че нещо не я разбирам.

Водещ: За какво ви викаха?

Галев: За някакви убийства, които бяха станали. И тя била убедена, че сме ние. Аз й казвам, че не я разбирам, ако е убедена, да вика конвоите и така. Какво очаква да й кажа, имате ли общо, имам. Но ето какво става – бяха викани, и си подследствен. И утре това го грабват медиите, един само им подсказва, като Атанасов.

Христов: Само че ние не чакаме Атанасов, а си го казваме. Защото това е смешка. Смешка на най-високо ниво.

Водещ: За чие убийство?

Христов: За знакови убийства, точно така беше.

Галев: Вижте те как си спрягат хората. Не им излиза даден случай и те започват. Гледайте сега какво става с Белнейски. Какви циркове.

Водещ: Не сте ли сядали вечер да си говорите по мъжки – ако с теб или с мен се случи нещо, кой ще се погрижи за жена ми, например?

Галев: Не сме си говорили. Това е излишно. Ако това сме говорили, ние досега нямаше да сме заедно.

Христов: Приятелството не е само веселба и пари, приятелството е и отговорност.

Галев: Ние не сме и оставили никой, който е работил с нас, бил е при нас. Няма такъв случай.

Водещ: Вие имате ли завещание?

Галев: Не. Това аз го имам за някаква мода. Някой на нас да ни е оставил нещо. Децата ще се развиват, който както си иска, и на нас да ни има или да ни няма.

Водещ: Децата задават ли въпроси, като ви виждат по весниците, по телевизиите?

Христов: Не, не задават въпроси. Знаят кои са хората, които събудиха този интерес към нас.

Галев: Компроментирани хора ни плюят и затова не става. Затова дори и децата ни вярват, остави нашите деца.

Водещ: Можеш ли без него?

Галев: Не мога. Толкова години сме заедно. Толкова сме свързани във всяко едно отношение. Можеш да зададеш въпрос на всеки и така ще ти отговори, където има истинско приятелство.

Христов: Ние говорим заедно, в една посока.

Галев: Така е не само при нас, има много хора така. При тези е проблема, които ни хулят. Тези, които те наричат престъпен свят, там има толкова мъже, колкото те 300 години да живеят не могат да ги достигнат. Има хора, които те зорлем ги направиха престъпници. Но там има мъжкари, каквито тези дори не могат да си помислят, че ще станат.

Христов: Не знам ако нещо стане с Атанасов, кой ще му гледа семейството. Това са едни жени, които не могат да разичтат на себе си, не на приятеля до тях. Защото тях ги свърза някаква кауза полу икономическа, полу политическа. Без да имат приятелска връзка.

Галев: Те не са чисти като хора. И пари да делят пак ще се излъжат.

Водещ: Ходили ли сте на врачки някой път?

Галев: Не. Учудвам се някой път – как ще отидеш някоя измамница да ти говори, по-добре слушай някой политик.

Христов: Никога, ха, ще ходим на врачки

Водещ: А на църква?

Галев: На църква, да. Уважаваме религията, защото това е запазило българщината.

Христов: Ние сме църковни настоятели и винаги помагаме, заедно с кмета, на черквите в града. Каквото можем, и с лични средства, ако щеш с надзор като има някакви средства, да не се усвоят по най-безобразен начин. Мислим, че даваме своя дан към черквата.

Водещ: Щастливи хора ли сте?

Галев: Чувстваме се нормално, на земята. Нямаме никакви незадоволени амбиции, да страдаме от всико това. Когато има, казваме – да, има. Или в момента е трудно и казваме, че сега не можем да участваме там, там и там.

Христов: Не можеш да вземеш кредит да живееш с него. Кредитът се взима за да инвестираш някъде, да ти носи пари, да го връщаш и да остават и за теб. Но да вземеш кредит за да си купиш кола и да ги дадеш по кръчми... Това е...

Водещ: Сега в криза ли сте?

Галев: Не. Да чукна на дърво – всичко е нормално.

Обръщението на братя Галеви към политическата класа в България.

Галев: За нищо не стават. Да съм по-точен – 90 % от тях за нищо не стават.

Христов: Трябва да се учат да не гледат само политически интереси, а да гледат националните интереси, тогава ще стане. Докато се чоплят едни други на политическа основа нищо няма да стане.