В Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков, енергийният министър в оставка Александър Николов и изпълнителният директор на ISGB Теодора Георгиева дадоха извънредна пресконференция, за да дадат разяснения докъде е стигнало развитието на интерконектора Гърция-България. Вече има акт 14, като проектната компания (ISGB) е поела ангажимент да осигури акт 15 и 16 в рамките на следващите четири седмици, което ще доведе до падане на цената газа. По думите на министър-председателя в оставка ползите от интерконектора ще се отразят и пряко на живота на хората, точно когато идва зимата.

"След като на 8 юли завършихме дейностите по интерконектора с Гърция, днес вече имаме съществен напредък по финализиране на документалната част, която е важна и нужна, за да влезе връзката в експлоатация", това заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков.

Страната ни вече има акт 14, като проектът компания е поела ангажимент да подсигури акт 15 и акт 16 в рамките на следващите четири седмици, до края на август, допълни Петков. 

"Всичко това е изключително важно, защото цената на газа пада допълнително в момента, когато имаме акт 16. Ползите от интерконектораа с Гърция ще се усетят от всеки български гражданин и това ще се отрази пряко на цената на живота на хората, точно когато идва и зимата", посочи още министър-председателят в оставка. 

"През последните 12 години на политическото нежелание на ГЕРБ да реализират този проект, което е било против националния интерес и изцяло в интерес на "Газпром". Така наречените евроатлантици реално скрито са работели за интереса на "Газпром" през всичките тези години, имайки предвид и огромната разлика между цената на "Газпром" и азерския газ. Като азерският газ е много пъти по-евтин. Нашето правителство доказа, че този проект може да бъде довършен за 6 месеца и ако следващия месец не се стигне до акт 16, въпреки готовността на всички участници в процеса, това ще означава, че отново сме върнали в годините, в които националният интерес не е водещ. Вярвам, че това няма да бъде така", посочи още Кирил Петков. 

Енергийният министър в оставка Александър Николов потвърди думите на премиера, че ако следващите стъпки се изпълнят по правилния начин, от 1 октомври ще има осезаемо намаляване на цената на газа. 

"Това е ефектът за България", посочи Николов и уточни, че този проект не е важен само за нас, но и за целия регион. 

"Мога да кажа също, че България беше първата страна, която идентифицира Азербайджан, южни коридори и потенциално други връзки, като единствената възможна алтернатива от конвенционален характер за енергийната сигурност на Западни Балкани и Югоизточна Европа", каза още той. 

Енергийният министър в оставка заяви, че интерконекторът ще позволи освобождаване на допълнителни количества газ. "Липсата на подобна инфраструктура намаляваше критично възможностите за решения за България", посочи Николов.

"Оттук нататък, независимо колко дни и часове ни остават, преди да си тръгнем, а и след това при желание от следващите колеги, ще продължим в тази посока и ще подсигурим диверсификация не само за природен газ, но и за всички възможни горива до мащаба, който е възможен", гарантира той. 

Министър Николов коментира и твърдението на президента Румен Радев, че кабинетът "Петков" оставя след себе си хаос в енергетиката. Той бе категоричен, че е готов да влезе в диалог с всеки, който смята така и изброи някои от позитивите, които страната ни има в този сектор.  

Изпълнителният директор на ISGB Теодора Георгиева, чиято компания изгражда газовата връзка от българска страна, също отбеляза постигнатия огромен напредък, особено през последния месец.

"Ние вече имаме акт 14, който е протокол по наредба от 2003 г. Представлява важен етап за завършеността на обекта. В момента тече подготовка за съставяне на акт 15", уточни Георгиева.