Азербайджанско-българското приятелство трябва да се превърне в мост за преход към по-голяма енергийна диверсификация. Това каза министър-председателят Кирил Петков в интервю за азербайджанския "Тренд".

Говорейки за интерконектора Гърция-България (IGB), който е предназначен да транспортира азербайджански газ до България, министър-председателят каза, че проектът е изпълнен на 99 процента.

Откриха газовата връзка между Гърция и България

„За 12 години при предишното правителство проектът IGB не беше завършен, имаше забавяне в изпълнението му. Много съм горд да ръководя правителство, което успя да завърши този проект за шест месеца. През следващите седмици IGB ще работи на пълен капацитет. Проектът е завършен на 99 процента и IGB ще заработи напълно през следващата половин година. Има редица действия, които трябва да бъдат изпълнени преди пускането в търговската мрежа, за да сме сигурни, че всичко работи безопасно и правилно и че отговаряме на най-високите индустриални стандарти“, обясни Петков.

Той подчерта, че EPC-подизпълнителя, компанията AVAX, трябва да завърши оперативно останалите работи за интеграцията и тестирането на системата SCADA.

„Останалото е основно в юрисдикцията на българските и гръцките институции – поредица от административни процедури, които трябва да бъдат изпълнени. Обичайната времева рамка тук може да бъде около 3 месеца, но ние ускорихме процеса на предварително одобрение в България с всички институции, като активно търсихме тяхното одобрение, за да гарантираме търговското стартиране на IGB. Има силна и целенасочена политическа и институционална подкрепа за съкращаване на прогнозния срок“, каза министър-председателят.

Петков допълни, че България вече е създала работна група с представители на всички заинтересовани институции, която работи за оптимизиране на процедурните срокове.

„Проектът IGB е от голямо национално и регионално значение. Обаждах се на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис всяка седмица, за да обсъдим напредъка по IGB. Това показва степента на ангажираност на двете правителства да подкрепят усилията и мерките за привеждане на IGB в оперативна готовност. В един все по-взаимосвързан свят въпросите за енергийната сигурност са сложни и често изискват координиран регионален подход. България работи активно за увеличаване на потенциала за регионално сътрудничество, като допринася за създаването на липсващата енергийна инфраструктура и гарантира сигурността на енергийните доставки в Югоизточна Европа. Това е пътят към енергийната независимост на България, Южна и Югоизточна Европа, той коренно ще промени степента на зависимост на страната ни“, каза още той.

Азербайджан: Азерският газ ще дойде в България след завършването на връзката с Гърция

Петков отбеляза, че българското правителство от самото начало е разбрало значението на газовата независимост и енергийната сигурност на местно, регионално и европейско ниво.

„България премина от 95% зависимост към нулева зависимост и ние бързо преминахме към осигуряване на газови доставки за българските граждани и бизнеса. За да намалим енергийната си зависимост, посетих Баку и е много ценна срещата ми с президента Илхам Алиев, който изрази готовност да ни помогне да получим допълнителни количества газ през Турция. По време на посещението ми с президента Илхам Алиев обсъдихме възможността за допълнителни доставки на азербайджански газ за България и политическата готовност на Азербайджан да подкрепи България. По-нататъшното развитие на газовата инфраструктура и укрепването на сътрудничеството между страните от региона е важно за гарантиране на сигурността на доставките и диверсификацията в бъдеще“, каза министър-председателят.

Кирил Петков ще поиска от Азербайджан допълнителни доставки на газ

Петков отбеляза, че има взаимно желание за разширяване на двустранното икономическо сътрудничество.

Азербайджан е важен енергиен партньор на България. Но също така открихме много общи икономически възможности в областта на селското стопанство, химическите торове, строителството, отбраната и информационните технологии. Като се имат предвид общите предизвикателства, по-важно от всякога е да продължим да изграждаме активен политически диалог на високо равнище между нашите страни. И много се радвам, че България скоро ще открие почетно консулство в Азербайджан. Дойде време приятелството между нашите две страни да се превърне в мост за бъдещи стратегически икономически проекти и по-голяма енергийна диверсификация“, завърши Кирил Петков.
БГНЕС