Петима ще се борят за шеф на Лекарския съюз
Петима ще се борят за шеф на Лекарския съюз / БГНЕС

Петима са кандидатите за нов председател на Българския лекарски съюз, научи Дарик. Човекът, който ще заеме поста на настоящия председател д-р Цветан Райчинов, ще бъде избран следващите дни на отчетно-изборен събор на съсловната организация, който предстои да се проведе в Равда.

Сред кандидатите за поста са двамата заместник-председатели на съсловието д-р Юлиан Йорданов и д-р Кирил Еленски. В борбата за председателското място се включват и д-р Петър Панчев от отделението по Онкоурология в Александровската болница, както и доц. Венцислав Грозев, който към момента е председател на Лекарската колегия в Плевен.

Д-р Георги Тодоров от лекарската колегия в Русе пък съобщи, че сам е издигнал кандидатурата си за поста. Изборът на нов ръководител на съсловието се налага, тъй като вторият мандат на д-р Цветан Райчинов като председател на Лекарския съюз изтече.

Според устава на организацията Райчинов няма право на трети мандат и новият председател трябва да се избере до средата на месец май.

Всяка година от членски внос в Българския лекарски съюз постъпват по 1,2 млн. лв. Не е ясно обаче за какво точно се изразходват тези пари. Това обяви д-р Андрей Кехайов, председател на сдружение „Български лекар" и добави, че се чувства разтревожен от липсата на прозрачност в съсловната организация, на която е бивш председател.

Според него съсловието подкрепя един скрит опит да се промени здравноосигурителния модел в страната. Методиката, по която се финансират болниците обаче, и която бе подкрепена от Лекарския съюз, застрашавала съществуването на определени лечебни заведения. Кехайов е убеден, че в сегашния си вид, съсловната организация е подчинена на управляващите, с което не е полезна нито на тях, нито на обществото.