/ БГНЕС
Парламентът прие на първо четене Закона за социалните услуги
100352
Парламентът прие на първо четене Закона за социалните услуги
  • Парламентът прие на първо четене Закона за социалните услуги
Парламентът прие на първо четене Закона за социалните услуги. Това е третият и последен закон, за който настояваха майките на деца с увреждания.
 
 Законопроектът предвижда право на социални услуги да имат всички нуждаещи се хора в България. Въвежда се планиране на национално ниво на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, чрез разработване на Национална карта на социалните услуги, която ще се приема от Министерския съвет. Въвеждат се и допълващи стандарти за социалните услуги, чрез които се осигурява дневна или резидентна грижа за лица в невъзможност за самообслужване, за лица с агресивно и проблемно поведение и за лица с потребност от постоянно медицинско наблюдение и медицинска грижа.
 

БГНЕС


За първи път се създава законов ред за предоставяне на асистентска подкрепа за лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, както и за лица с трайни увреждания, ако не ползват такава подкрепа по друг закон. Предлага се и законов ред за контрол и мониторинг от доставчиците, от общината като орган на местното самоуправление, както и за независим мониторинг от международни, европейски и национални организации.
 
Създава се Агенция за качеството на социалните услуги като изпълнителна агенция към министъра на труда и социалната политика, която ще лицензира частните доставчици и ще поддържа регистъра на доставчиците. Със законопроекта за първи път се въвежда и ежегоден мониторинг на социалните услуги на национално ниво.

Около 640 000 ще получат финансова помощ с новия закон за хора с увреждания

Председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов заяви, че с новия закон всички хора ще имат право на помощ. "Първият акцент е улесняване на достъпа до социални услуги. В момента от 265 общини в България в 47 общини няма нито една социална услуга. Т.е. в 18% от българските общини няма регистрирана нито една социална услуга. За да може да бъде гарантиран достъпът до тези услуги, трябва да има съвършено различен подход", обясни депутатът.
 
Отпускат 150 млн. лева допълнително за хората с увреждания

"На следващо място колкото и да се увеличават финансовите средства, какъвто и достъп да има до тези услуги, ако няма структура, която да отговаря за качеството на тези услуги, а не този контрол да е в няколко институции както сега, се предлага в новата агенция за качеството на социалните услуги контролът да бъде на едно място", поясни Адемов.
 
След края на дебатите социалният министър Бисер Петков посочи, че и сега общините имат важна роля, но със закона се прави крачка към децентрализация.
 
На второ четене: НС гласува Закона за хората с увреждания

"В тази децентрализация се включват тези нови, допълнителни отговорности, които поемат общините, свързани принципно с насочването за ползване на социални услуги са обезпечени, като изрично е посочено в чл.45 от законопроекта, че държавата има ангажимент за финансиране на всички услуги, включени в Националната карта за социални услуги, като покрива разходите не само за услугата, но и разходите, свързани с насочването за ползването на услугата", разясни министър Петков.  
 
6 декември: Депутатите гласуваха окончателно Закона за личната помощ

Законът, приет на първо четене, налага и създаването на специална агенция, която да следи как се справят общините и частните организации със социалната грижа. Предвижда се и създаването на Национална карта на социалните услуги, която ще отразява конкретните нужди по места и необходимото финансиране за тяхната реализация.