Паяците в София ще заключват и автобуси
Паяците в София ще заключват и автобуси / снимка: Sofia Photo Agency
Със специални скоби за заключване на неправилно паркирали автобуси да се оборудват екипите на общинска фирма „Паркинги и гаражи” – това ще нареди заместник-кметът по транспорта в столицата Велизар Стоилов по собствените му думи. Той допълни, че до края на месеца трябва да е готов проектът за хидравлични бариери, които да се монтират по ул. „Граф Игнатиев” срещу преминаване на автомобили.

Заместник-кметът каза, че паяците не могат да вдигат автобуси и затова ще нареди да се снабди „Паркинги и гаражи” с по-големи технически съоръжения за блокиране на автобусните гуми, когато возилото е неправилно паркирано. Повод за заместник кметското намерение стана въпрос на Дарик защо автобуси паркират необезпокоявани край тротоара на ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и пл. „Александър Невски”, като възпрепятстват така достъпа до местата от синя зона там. Пак на въпрос на Дарик кога обявената още през април т.г за пешеходна зона ул. „Граф Игнатиев” наистина ще бъде свободна от автомобили, заместник-кметът отвърна, че вчера е възложено да се изработи проект за хидравлични бариери, които ще се монтират на няколко места по улицата с цел да не преминават коли, а само трамваи.

Със специални устройства за спускане на бариерите ще разполагат ватманите, зареждането на магазините ще става с колички, след като бусовете спират в преките на „Графа”, ще има и организация за влизане на колите със специален режим – пожарни или линейки при нужда, каза Стоилов.

Той присъства заедно с кмета на София Бойко Борисов на първата копка за строежа на бул. „Тодор Каблешков”. От 15 години само се говори за този булевард, но аз го правя, каза на живеещи в района Бойко Борисов. Отсечката от бул. „България” до ул. „Костенски водопад” трябва да е готова до средата на октомври тази година, а догодина ще се продължи към зоопарка. При строежа на пътната артерия е предвидено и изграждане на колектор, с помощта на който ще се осигури канализиране на кварталите от Витошката яка.

По бул. „Тодор Каблешков” е предвидено и релсово трасе за скоростен трамвай, който да свърже кварталите „Овча купел” и „Дружба”. Борисов подчерта, че попадащите по трасето на булеварда временни обекти ще бъдат премахнати. Кметът допълни, че с 25 милиона лева е преизпълнен бюджетът на столицата за тази година и тези пари ще се вложат в различни проекти.