Отново преговаряме с Турция за разрешителните за превози
Отново преговаряме с Турция за разрешителните за превози / netinfo

България и Турция ще продължат разговорите за разрешителните за товарни превози на 15 март. Ако не се стигне до споразумение за либерализация на превозите между двете страни, ще въведем разрешителен режим, съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

По време на парламентарния контрол министър Мутафчиев обясни, че българското правителство цели либерализация на т.нар. „превози за обратни товари” и връщане на либералния режим за транзитните превози.

Като страна член на ЕС страната ни има право да определя двустранните си отношения. И България, и българските превозвачи ще спечелят от по-либералния режим на тези превози, каза министър Петър Мутафчиев.

На заседанието на преговарящите екипи от двете страни в четвъртък турската страна се е съгласила българските автомобили, които отиват натоварени в Турция, да могат да карат празни към България.

Това за нас не е достатъчно и сме категорични, че ако Турция не се съгласи на пълна либерализация на двустранните товарни превози, то България ще въври изцяло към въвеждане на разрешителни режими за превозите, каза министърът. Мутафчиев изрази надежда на 15 март да се стигне до окончателно подписване на спогодба между двете страни.