Отложиха делото за музея в Кърджали заради комплексна съдебна експертиза
Отложиха делото за музея в Кърджали заради комплексна съдебна експертиза / снимка: DarikNews.bg, Кърджали

За 14 май бе отложено делото на Главно мюфтийство срещу държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие, в което се предевяват претенции за собственост върху сградата на Регионалния исторически музей в Кърджали. До тогава трябва да бъде изготвена възложената от предходното заседание на съда комплексна съдебно-техническа и архитектурна експертиза, постанови съдия Веселина Кашикова. 

„Поискано беше време за изготвянето й поради сложността на задачата, а задачата е да се изследва цялостната реконструкция на сградата в периода от предложението за превръщането й в музей през 1978 г. до 1983 г., а и ако е имало последващи вътрешни реконструкции на сградата”, каза юрисконсулта на областна администрация Васил Радев, след приключване на заседанието на съда.   

От страна на главното мюфтийство адвокат Красимир Руев представи машинописен препис от копие на нотариалния акт като доказателствен материал за продажба на недвижим имот, върху който е построена сградата на музея. В него е посочено, че това е нива от 1922 г., на базата на което се претендира върху собствеността на сградата. Според вещото лице инж. Димитров обаче първият кадастрален план на Кърджали е одобрен на 31 декември 1921 г. и в границите на регулацията не може да съществува имот като нива.

Съдът прие и геодезическата експертиза, която има за задача да изследва измененията на имота през отделните кадастрални планове на град Кърджали, първия от които е от 1921 г. и последващите от 1956, 1980 и 2006 г.

На въпрос има ли вероятност делото за музея да бъде прекратено във връзка с жалбата на Недим Генджев, който също има претенции към вакъфските имоти от името на  Мюсюлманското сунитско ханефитско изповедание в България, юрисконсулта на областната администрация  Васил Радев каза, че въпросът е бил поставен по време на заседанието на съда от ищеца. „Съдът се произнесе, че след събиране на комплексна съдебно-техническа и архитектурна експертиза, на следващо съдебно заседание, ще се произнесе по искането за спиране на производството”, каза Радев.

Докато траеше заседанието на съда по делото за музея, около сградата на съдебната палата имаше засилено полицейско и жандармерийско присъствие. Седмина, представили се за членове на дружество „Приятели на Русия и целия православен свят” се опитаха да влезнат на заседанието на съда с кръст и икони, но не бяха допуснати заради заповед на съдия Веселина Кашикова. „Ние не влизаме с автомати в съда, ние сме дошли с мир. И питам: нашата полиция българска ли е? Явно делото е предрешено,  а съдията не е безпристрастна!”, каза председателят на дружеството Атанас Стефанов.