Отделяме най-малко пари за научни изследвания в Европа
Отделяме най-малко пари за научни изследвания в Европа / netinfo

България е на последно място в Европа по средства, отделени за научни изследвания. - 0,32 на сто от Брутния вътрешен продукт, при средно 2,8 на сто в ЕС. Заплатите са унизително ниски, у нас един докторант получава 250 лв., в Чехия, приравнено, около 1500 лева. Това беше отчетено по време на кръгла маса за висшето образование, организирана от лявото крило на БСП и софийската организация на българската социалистическа младеж.

Неколкократното увеличение на таксите във висшите учебни заведения ще задълбочи кризата в университетите и демографката криза, защото много млади хора ще предпочетат да получат образованието си в чужбина, каза по време на кръглата маса Янаки Стоилов, член на Висшия съвет на БСП.

По думите му във висшето образование настъпва процес на деинтелектуализация заради застаряването на преподавателите и залежаването на критериите.

84 процента от професорите у нас са над 55 години, 44 процента са над 65 години и им предстои пенсиониране през тази или през следващата година, показват изнесени по време на дискусията данни.

Участниците в нея предложиха изравняване на заплатите на учените и преподавателите с тези на държавните служители.