От следващата година лекарите ще могат да специализират без приемен изпит
От следващата година лекарите ще могат да специализират без приемен изпит / снимка: Sofia Photo Agency, архив
От следващата година лекарите ще могат да специализират без приемен изпит
66539
От следващата година лекарите ще могат да специализират без приемен изпит
  • От следващата година лекарите ще могат да специализират без приемен изпит

От 2014-а година младите лекари ще могат да специализират без приемен изпит. Това обяви здравният министър д-р Таня Андреева след като откри новата учебна година в Медицинския университет в София. Тъй като приемният изпит ще отпадне, класирането вече ще става на база успеха от следването на студентите. Целта е с промените младите лекари от една страна да бъдат облекчени при специализирането си, а от друга - да бъдат стимулирани да имат добър успех при своето следване.

Промените ще залегнат в Наредба 34, която урежда въпроса със специализацията на младите лекари, уточни здравният министър: „Променяме условията и реда за започване на специализация от новозавършилите лекари. Няма да има приемен изпит. Класирането ще бъде по успех от следването на студентите. Това ще има стимулиращ ефект - студентите да имат добър успех от следването, за да могат да се класират по първа желана от тях специалност", обясни здравният министър.

Таня Андреева увери, че се разширява мащабът и на кампанията „Нови възможности за младите лекари." Тя предвиждаше правителството да даде 16 милиона лева, с които да се подпомогне специализацията на 1000 млади лекари.

„Факт е, че програмата сякаш не беше достатъчно добре популяризирана и последните месеци имаше много голям интерес, включително и от лекари, които специализират дентална медицина. Затова ние успяхме да разширим групата и към днешна дата тя е не само за специализанти по медицина, но и за дентални медици", уточни здравният министър.

Около 1000 са младите лекари, записали се към момента в програмата. „Искаме обаче тя да обхване поне още 500 души", поясни д-р Андреева.