/ БГНЕС
Убедени сме, че на този етап не трябва да бъде поет нов държавен дълг. Това заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ на брифинг в кулоарите на парламента.

Той изложи и аргументите за това. "На първо място заради състоянието на фискалния резерв. Към 30 ноември т.г. размерът му е около 12 млрд. лева, което означава, че до края на годината ще бъде осигурено изпълнението на държавния бюджет, както и ще бъдат осигурени необходимите средства в началото на годината и най-вече за изплащането на пенсиите за месец януари", коментира Ананиев.

"На второ място е лошото управление на емисионния календар. ГЕРБ винаги е теглила държавен дълг само тогава, когато е носела доходност за държавата и сме получавали приходи в бюджета. За разлика от нас, почти всяка седмица бяха теглени по 500 млн. лева. Без никакви мотиви за какво се теглят и какви цели следва правителството за какво ще се използва този заем“, посочи той.

Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС: Мнозинството в новия парламент ще бъде резултат от компромиси

Според Ананиев, с тези емисии е била натоварена ликвидността и на банковата система, а не бива и бъдещите поколения да се натоварват с тези нови заеми.

От ГЕРБ изразиха позиция, че визията за тегленето на дълг трябва да е консервативен. "Искаме да спрем изтичането на средства и да спрем прогнозата за дългова спирала, която дават експертите при ново емитиране на дълга и ще го направим като законодателна инициатива", добави Христо Гаджев от ГЕРБ.

"Виждаме как бъдещата коалиция се опитва да печели спокойствие чрез теглене на нов дълг и загробване на бъдещите поколения, бъдещите данъкоплатци. Преди време при тегленето на нов дълг обществото беше много чувствително. Някак си обществото остава безучастно към новината, че министърът на финансите обяви, че се предвижда таванът за 2022 г.  за дълг да бъде 12 млрд. лева, забележете - 12 млрд. Ние считаме, че наш дълг, като опозиция, е да не допускаме печеленото на това спокойствие чрез това задлъжняване. Харченето на пари трябва да е на базата на това, което сме харчили. Но ние сме на прага на едно ляво-либерално управление и исторически погледнато това са управленията, при които има задлъжняване и след това идват десни консервативни правителства, които "слагат ръчката", обясни Александър Ненков от ГЕРБ.