/ БГНЕС, архив
От БСП и ДПС обвиниха ръководството на Националната здравноосигурителна каса от една страна, че не анализира достатъчно приходите си и разходите си, а от друга – че бюджетът й не отразява реалното й финансово състояние.

По време на заседание на парламентарната здравна комисия депутатът от ДПС Нигяр Джафер информира, че институцията дължи 229 млн лв. на клиники в чужди държави за лечение на български граждани.

От касата обясниха, че няма съвършена система за финансиране и допълниха, че планират да създадат аналитично звено, което да анализира информацията, с която разполага институцията, както и статистическите данни.

Предлагат проф. Камен Плочев за шеф на НЗОК

Същевременно председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова коментира, че единственият кандидат за нов управител на касата проф. Камен Плочев има доказани академична кариера и управленски опит. Според нея той познавал системата, макар и от една различна страна, която била онеправдана откъм финансиране.

Това от своя страна щяло да му даде възможност да бъде безпристрастен към организацията на дейността на касата и дори да предложи варианти за оптимизация на тази дейност.