Оставят в ареста 8 от задържаните за контрабанда на цигари
Оставят в ареста 8 от задържаните за контрабанда на цигари / netinfo

Осем от обвиняемите за участие в контрабандния канал, който бе разбит край Шабла в неделя, остават за постоянно в ареста, реши Военният съд във Варна. Сред тях са двамата гранични полицаи от Балчик, покровителствали канала, и спряганият за организатор на престъпната група Божидар Маринов от Кранево.

На двама от обвиняемите военните магистрати наложиха гаранция от по 500 лева, защото от събраните до момента доказателства не може да се предположи, че са участвали съзнателно в контрабандния канал.

В интервю за Дарик военно-окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров заяви, че на задържаните ще им бъдат повдигнати обвинения за участие в престъпна група и за квалифицирана контрабанда, на граничните полицаи ще им бъде повдигнато и обвинение за неизпълнение на служебните им задължения.

Наложените мерки могат да се обжалват пред Военния апелативен съд в София в 3-дневен срок, считано от днес. Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите могат да получат наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 50 до 200 000 лева.

Очаква се утре военно-окръжната прокуратура да внесе искане за постоянно задържане и на останалите 15 участници в престъпната група, сред тях са и тримата моряци от кораба "Сюлейман куршун".