/ ThinkStock/Getty Images
Организациите на хората с увреждания против концепция за реформа
95097
Организациите на хората с увреждания против концепция за реформа
  • Организациите на хората с увреждания против концепция за реформа
Национално представителните организации на хората с увреждания се обявиха против концепцията за реформа в експертизата на работоспособността, която предвижда нов вид комисия към НОИ да определя дали даден човек с увреждане може да работи или не.
 
Концепцията, подготвена от социалното министерство, беше внесена в Народното събрание, но все още не е официално представена, нито е одобрена от правителството. От организациите на хората с увреждания се опасяват, че документът залага възможности за законодателни промени, които да премахнат правото на работещите лица с увреждания да получават инвалидна пенсия. Против предложения модел се обявиха и лекари от столичните ТЕЛК-комисии.
 
Комисии към НОИ, в които ще участват лекари със специалност "Трудова медицина", ще оценяват, дали даден човек може да работи, дали е годен за конкретно работно място или даден вид работа, както и кои условия на труд са противопоказни, въз основа на документите с поставена диагноза и описани дефицити, предоставени от медицинските комисии към здравното министерство.
 
Крайният резултат ще бъде решение на комисията, което може да има три варианта - човекът няма загуба на способностите си и може да работи, човекът има частична загуба, или човекът е напълно неработоспособен.
 
Сред опасенията на организациите на хората с увреждания е, че НОИ няма капацитет да определя работоспособността. Те предлагат двете експертизи да се правят от смесена комисия към здравното министерство.
 
 Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия: "Хубаво е в тази комисия с мултидисциплинарен екип, да бъдат един или двама представители на НОИ, които да могат да контролират и виждат лицето и да могат да контролират целия този процес, но не те да го определят."
 
Въпреки че от концепцията не става ясно, дали ако един човек с увреждане може да работи и бъде насочен към бюрото по труда, няма да има право на инвалидна пенсия, според Веска Събева това може да бъде въведено при разработване на механизмите за експертизата.
 
Решенията на трудовите комисии ще бъдат със срок до 5 години, ще могат да се обжалват, а самото освидетелстване ще може да се извършва и без присъствието на човека или в дома му, ако състоянието го изисква.