/ iStock/Getty Images
Над 99 на сто от аптеките, болничните аптеки и търговците на едро на лекарства в България са свързани със системата за верификация на лекарствата. Това съобщиха от Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ).

Преди три години влезе в сила Делегираният регламент срещу фалшифицираните лекарства, който е задължителен за прилагане във всички страни членки на Европейския съюз.

Системата осигурява най-висока степен на защита срещу фалшифицирани лекарства.

След 9 февруари 2019 г. всички опаковки на лекарства, отпускани с рецепта, се произвеждат с уникален идентификационен код и средство срещу подправяне. Това е задължение на страните от Европейския съюз (ЕС), въведено чрез Европейска директива 2011/62/ЕС и Делегиран регламент 2016/161. Целта е да се гарантират произходът и качеството на предписаните лекарства по цялата верига на лекарствоснабдяване. Националните системи са свързани в Единна европейска система за верификация на лекарствата. Кодовете на произведените опаковки се регистрират от производителите в Европейския хъб и оттам се разпределят в националните системи.

През 2020 г. бяха приети промени в българското законодателство, свързани с верификацията на лекарствата, които определят задълженията на всички участници във веригата на лекарствоснабдяването по отношение на верификацията, както и санкциите при неизпълнението им, припомнят от БОВЛ. Според Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина контролният орган за прилагане на нормативните изисквания е Изпълнителната агенция по лекарствата, определена е и ролята на БОВЛ да създаде и да управлява Националната система за верификация на лекарствата.
БТА