Опозицията бави искането за отстраняване на президента
Опозицията бави искането за отстраняване на президента / снимка: Sofia Photo Agency
Опозицията ще изготви и други мотиви, за да започне събирането на подписи за стартирате на процедура по “импийчмънт” на президента Георги Първанов, стана ясно след консултации между представители на десницата. Независимият депутат Елеонора Николова обясни, че десните ще започнат процедурата, след като бъде запълнена парламентарната квота на Конституционния съд с представител на опозицията. По думите й сега Конституционният съд е изцяло доминиран от хора, лично посочени от президента.

Преди да встъпи в длъжност, той е положил клетва да спазва Конституцията и законите на Република България, коментира лидерът на СДС Пламен Юруков. Тази клетва е елемент от фактическия състав на неговото избиране за държавен глава, допълни той.

Нека да си спомним, че Георги Първанов е покровителят на олигархията в България, той допринесе много за нашата енергийна зависимост от Русия, той е архитект на това слабо, немощно и разпадащо се правителство, каза независимият депутат Елеонора Николова. В този смисъл консултациите ще пордължат, за да се напишат истинските мотиви за това каква е ролята на г-н Първанов в обществено-политическия живот у нас – дали тя е позитивна, или е изключително вредна и негативна, каза още Николова.

Идеята за отстраняване от поста на държавния глава дойде от Пламен Юруков. Тогава той заяви, че нежеланието на президента да свика КСНС е нарушение на закона, а от там и Конституцията, в която е записана клетвата на държавния глава пред парламента – да се ръководи от законите и да спазва интересите на народа. Това може би е най-малкото му нарушение, което си е позволил, откакто е на тази длъжност, добави синият лидер.

Импийчмънтът е обвинителен акт срещу президента, който се внася в Конституционния съд при тежко негово нарушение. За да бъде внесен в деловодството на Народното събрание, той трябва да бъде подкрепен с минимум 60 депутатски подписа, а след това при разглеждането в пленарна зала гласуван от 2/3 от народните представители, т.е. поне 160 от тях.

Основният мотив на СДС да иска импийчмънт на Първанов беше, че не свиква редовно Консултативния съвет за национална сигурност. В отговор държавния глава заяви, че в конституцията няма график за заседанията на съвета.