Омбудсманът: Редица институции работят под давление
Омбудсманът: Редица институции работят под давление / Sofia Photo Agency
Омбудсманът: Редица институции работят под давление
65534
Омбудсманът: Редица институции работят под давление
  • Омбудсманът: Редица институции работят под давление

Повсеместно навсякъде в страната редица институции работят под давление и се използват за натиск или рекетиране. Това каза в ефира на Дарик националният омбудсман Константин Пенчев по повод изнесеният от прокуратурата бележник на шефа на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов със спуснати задачи и инициали - данни, които според обвинението сочели, че този орган е изпълнявал директни политически поръчки и е бил използвана като инструмент за търговия с влияние и шантаж.

„Ние не можем да намерим още механизмите защо се получава така, че един човек взима решенията. Защо е толкова важно кой ще бъде председател на някой съд и прокуратура и виждате какви задкулисни борби и даже и пари се дават, за да стане ръководител. Формално погледнато магистратите са независими, не може никой да ги командва, най-малко техният ръководител. Да, но не е така. Излиза, че един човек да е твой човек и той вече може да ти осигури всякакви услуги", каза още Пенчев.

Той добави, че не е изненадан, че един такъв важен орган се използва за натиск и за рекетиране: „Така се използват и много съдилища и прокуратури. В годините на прехода знаем много такива услуги по места - как политици и бизнесмени си уреждат нещата по този начин. В интерес на истината аз си помислих, че това е някаква постановка, защото не мога да си представя, че един човек може да си записва такива неща. За мен това беше странно, че си ги е записвал, не че ги е правил. Тези неща стават навсякъде".

По думите на омбудсмана е важно да си отговорим на въпроса какви механизми трябва да въведем, какви правила в това общество, че да не може независимо кой е председател на съд, кой е шеф на прокуратурата, кой е шеф на ведомството, на митницата - да има такива правила, че да няма начин този шеф да злоупотребява: „Защо изведнъж излезе това тефтерче така сензационно. Аз не мога да коментирам. Първо искам да видя дали ще има присъда".