Окръжният съд не пусна Ахмед Муса от ареста
Окръжният съд не пусна Ахмед Муса от ареста / DarikNews.bg, архив

И вторият опит на обвинения за проповядване на радикален ислям Ахмед Муса Ахмед да излезе от ареста, където е с постоянна мярка за неотклонение вече от година и 10 месеца, не успя. Окръжният съд в Пазарджик не уважи молбата на защитничката му Елвира Панкова за по-лека мярка. Първият опит беше през юли, когато молбата на Муса да излезе под домашен арест бе отхвърлена от Окръжния съд в Пазарджик и Апелативния в Пловдив.

Посочените от адвокат Панкова мотиви бяха, че ВКС е върнал за ново разглеждане делото срещу 16-те имами, по което пазарджишкият проповедник също е обвиняем. Посочи още, че Муса е можел да се укрие още преди задържането си, тъй като по грешка информацията за мащабната акция от 25 ноември 2014 г. е била качена на сайта на съда и се е знаело, че ще бъде арестуван.

Прокурор Недялка Попова опонира, че няма промяна в обстоятелствата, освен естествения ход на делото, за което се очертава да продължи доста дълго – насрочени са заседания до края на годината.

Тя припомни, че Муса има условна присъда по сходно обвинение от 2003 г. и висящо дело за проповядване на антидемократична идеология от 2011-а. За този дълъг период явно мерките на правосъдието не са дали ефект, посочи тя, а после изложи опасенията си, че на подсъдимия дори не са му нужни париу за да избяга зад граница - в Турция и различни европейски страни, докъдето често е пътувал, има сподвижници, които ще му помогнат.

Самият обвиняем се яви в залата с усмивка, но като чу думите на прокурор Попова, поиска да бъде изслушан от съда. Заяви, че обвиненията срещу него са клевета. Това, чу у мюсюлманин, не значи, че е радикален. Според думите му, случващото се е резултат от световната политика срещу исляма - от една страна са САЩ, Англия и Израел, от друга - Русия и Турция. В конспиративен дух предположи, че прокурор Попова трябва да е привърженичка на идеи в другата крайност, за да го мрази толкова. Закле се във Всевишния че няма да избяга и ще идва на всяко заседание.

След заседанието адвокат Панкова каза, че ще обжалва пред Апелативния съд в Пловдив.